Eeuwig op de vlucht, met dank aan Trump – The Rights Forum

Eeuwig op de vlucht, met dank aan Trump – The Rights Forum

08-02-18 12:07:00,

Nieuws

UNRWA-crisis

Libanon Jared Kushner Kees van der Staaij Gideon Levy Nikki Haley recht van terugkeer SGP NRC vluchtelingen UNRWA Trump

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie

Teken nu!

UNRWA-crisis / Eeuwig op de vlucht, met dank aan Trump

Ooit uit Palestina naar Syrië verdreven en nu vanwege het Syrische oorlogsgeweld naar Libanon gevlucht, rest duizenden Palestijnen niets anders dan een terugkeer naar Syrië. Het geld voor hun opvang in Libanon is op, schrijft NRC in een reportage.

Het vluchtelingenkamp Shatila bij Beirut, Libanon.Mohammad Reza Hassani / Qantara.de 

In NRC schetst correspondent Gert van Langendonck de gevolgen van de radicale korting van president Trump op de Amerikaanse bijdrage aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA. Afgelopen maand halveerde Trump een eerste bijdrage voor 2018 en trok hij een toezegging voor voedselhulp in. In plaats van de verwachte 170 miljoen dollar ontving de UNRWA zestig miljoen. De kans bestaat dat het daarbij dit jaar blijft, terwijl de Amerikanen de afgelopen jaren ruim driehonderd miljoen méér bijdroegen. De plotselinge bezuiniging stortte de organisatie in een acute financiële crisis.

Gemeenschap op drift

De eerste slachtoffers van Trumps maatregel zijn de Palestijnen die in Syrië leefden en als gevolg van het geweld in dat land naar Libanon zijn gevlucht, schrijft Van Langendonck. Het gaat om (nakomelingen van) Palestijnen die in 1947-1949 door joodse strijdgroepen van huis en haard werden verdreven en in Syrië belandden. Door de Syrische burgeroorlog raakte de gemeenschap opnieuw op drift. Liefs 95 procent van de Syrische Palestijnen is nu aangewezen op steun van de UNRWA: 438 duizend Palestijnen in Syrië zelf, 33 duizend vluchtelingen in Libanon en 17 duizend in Jordanië.

Van Langendonck stelt ons voor aan Rajaa Sa’adiya, een Palestijnse moeder van 43 die met haar zonen van 16 en 17 en haar dochter van vier in het Palestijnse vluchtelingenkamp Shatila bij Beirut woont.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: