Syrië en de dreiging van een groeiende internationale confrontatie | Uitpers

Syrië en de dreiging van een groeiende internationale confrontatie | Uitpers

12-02-18 11:35:00,

Dat is letterlijk te nemen. Als deze confrontaties uit de hand lopen, kan dit in een open grootschalige oorlog uitmonden die alle directe en indirecte betrokkenen meesleurt en dat zijn er behoorlijk wat.

Israël en Iran

Afgelopen weekend haalde de Syrische luchtverdediging een Israëlisch gevechtsvliegtuig uit de lucht dat even daarvoor een Iraans commando en controlecentrum in Palmyra, diep in Syrië, bombardeerde. Volgens Israël ging het om een plek van waaruit een Drone werd uitgestuurd die in het Israëlische luchtruim is onderschept. De drone was niet gewapend en volgens verschillende analisten kan het goed zijn dat hij uit koers is geraakt. Iran heeft genoeg om handen in Syrië en niet meteen belang in een escalatie met Israël. Israël reageerde op het afschieten van zijn gevechtsvliegtuig met een nieuwe uitgebreide luchtaanval tegen stellingen van de Syrische luchtafweer en tegen ‘Iraanse posities’’. De Iraanse troepen staan Syrië bij in de gevechten tegen de gewapende oppositie. Premier Netanyahu zei dat Israël zich zal verdedigen tegen elke poging die de soevereiniteit van zijn land aantast. “Zij (Iran) pleegden een inbreuk op onze soevereiniteit, zij infiltreerden het Israëlische grondgebied vanuit Syrië met een drone”, aldus Netanyahu.

Israël stuurt al jaren zelf gevechtsvliegtuigen boven Libanees en Syrisch grondgebied.

Israël stuurt nochtans zelf al jaren gevechtsvliegtuigen boven Libanees en Syrisch grondgebied. De jongste jaren voerden die heel wat bombardementen uit op wapenopslagplaatsen en wapentransporten “voor Hezbollah” in Syrië. Hezbollah is een sjiitische verzetsbeweging in Libanon, met duizenden militieleden die vechten aan de zijde van het Syrische leger. Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben de jongste tijd evenwel ook verschillende aanvallen uitgevoerd op Syrische regeringsinfrastructuur en op een Iraanse militaire basis in opbouw. Vorige week nog vielen ze Syrische militaire installaties aan in de luchthaven van Damascus. Het Israëlisch leger heeft eind vorig jaar toegegeven dat het sinds 2011, het begin van de oorlog in Syrië, al honderd aanvallen heeft uitgevoerd op posities en transporten van het Syrische leger en van Hezbollah. Het zou nog maar de eerste keer zijn dat Israël Iraanse stellingen in Syrië bombardeert.

Israël voert niet alleen de indirecte oorlog met de Iraanse aartsrivaal op, maar riskeert ook om Russische militairen en installaties te raken.

De Israëlische militaire acties worden steeds driester en gevaarlijker. Israël voert niet alleen de indirecte oorlog met de Iraanse aartsrivaal op,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: