uit BNR/Financieel Dagblad:

‘VERDEDIGING’ ZIJLSTRA OMVERGEWORPEN’
Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken wacht vanmiddag een zwaar debat met de Tweede Kamer. Zijn verdedigingslinie van gisteren – ‘de inhoud klopt en de vorm was dom’ – lijkt volledig omvergeworpen nu blijkt dat ook de inhoud niet klopt.
Zijlstra zei in 2006 van Poetin te hebben gehoord dat hij streeft naar een Groot-Rusland, inclusief Oekraïne, Wit-Rusland en de Baltische landen. De minister van Buitenlandse Zaken bleek daar echter niet zelf bij aanwezig te zijn geweest, maar hij had deze informatie gekregen van de voormalige topman van de Shell, Jeroen van der Veer.
De Volkskrant heeft een email van Jeroen van der Veer, voormalig topman van Shell, gepubliceerd. Daarin laat hij weten dat de opmerking van Poetin ‘historisch bedoeld’ had. De interpretatie van Zijlstra dat ‘Rusland graag meer of veel invloed wil in wat Groot-Rusland was’ noemt hij onzin. Daardoor klopt de inhoud niet meer en blijft de vorm, zoals Zijlstra het zelf zei, even dom.
AD BY STREAMADS
Fracties gaan zich ‘beraden’
Vanochtend zullen alle fracties in de Tweede Kamer zich beraden over de kwestie, vertelt politiek verslaggever Laurens Boven. ‘Voor de coalitie wordt het heel erg ingewikkeld. Want die committeert zich aan het verhaal van Zijlstra over de inhoud versus de vorm. Als de inhoud nu ook niet klopt dan weet ik niet welk verhaal de coalitiepartijen vandaag weer moeten bedenken. Dat wordt echt heel ingewikkeld.’
Nederlands belang
De oppositie is zeer kritisch, zegt Boven. Zijlstra is beschadigd geraakt door de kwestie, maar in het debat zal ook het Nederlands belang, en of die beschadigd is, gaan meespelen. ‘Het gaat niet alleen om Zijlstra. Er speelt genoeg. Denk aan de MH17, het hele verhaal over nepnieuws en de geopolitieke spanningen die er wel degelijk zijn. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat wanneer Zijlstra iets zegt, het ook klopt.’
Zijlstra slaat in Rusland ‘geen deuk in pakje boter’
Rob de Wijk, directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies, denk dat Zijlstra het binnen de Nederlandse politiek nog wel kan overleven, maar dat hij in de internationale arena een fors probleem heeft. ‘Je ziet dat hij richting de Russen een punt moet maken over nepnieuws terwijl hij die nu zelf ook heeft verspreid.’ Bovendien denkt De Wijk dat Zijlstra in Rusland ‘geen deuk in een pakje boter meer kan slaan’ nu de Russen hem voor zijn voeten kunnen werpen dat hij zegt dat Rusland een agressieve staat is. ‘Ook al zou hij gelijk hebben, ze zullen zeggen dat het niet zo is.’
De Wijk denkt dat Zijlstra de eer aan zichzelf gaat houden. Hij zegt dat er geen andere oplossing is dan ervoor te zorgen dat er een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken komt, omdat Zijlstra anders continue aan deze kwestie herinnerd zal worden. ‘Dat komt in de la te liggen en dat wordt eruit gehaald op het moment dat het er echt toe doet. Daarmee ontwapen je de tegenstander compleet. Zo’n opmerking is buitengewoon schadelijk omdat het je functioneren als minister van Buitenlandse zaken ondermijnd.’

commentaar door:
MARIANNE ZWAGERMAN
OLLONGREN BUMP
Update: vandaag, 07:46
De grootste nepnieuwsfabriek van Nederland draait weer op volle toeren. Een liegende VVD’er is natuurlijk al heel lang geen nieuws meer. Alleen stond Halbe niet tijdens de vrijmibo op te scheppen in de Shell kantine: nee, hij kwam tien jaar nadat zijn bezoek aan het Russische buitenhuis zou hebben plaatsgevonden ineens met zijn Poetin-fantasie.
Naadloos passend in het vijandsbeeld over Rusland dat ons door de EU, geholpen door de Nederlandse regering door de strot wordt geduwd. Rutte haastte zich dan ook te verklaren dat Zijlstra het verhaal weliswaar verzonnen had maar dat ‘de inhoud staat’. Nou Mark, wij van de media proberen nog wel een beetje vast te houden aan het principe dat één bron geen bron is. En jouw bron loog ook nog. Maar goed, nepnieuwsfabrieken hebben vast een ander redactiestatuut.
De chef van de nepnieuwspartij, Pechtold, ging erop en erover. De man die voorop gaat in de morele polonaise van verontwaardiging als hij maar een flardje vermoeden heeft van xenofobie bij een concurrerende politicus, deinst er niet voor terug het hele volk van het grootste land op aarde neer te zetten als leugenaars.
Het ergste is dat Marcel Gelauff, de hoofdredacteur van de NOS, zich vorige week samen met de hoofdredacteuren van het AD en NU.nl bij nepnieuwsminister Ollongren liet ontbieden. Ze gingen praten over de bestrijding van nepnieuws, namens het Genootschap van Hoofdredacteuren. Wanneer trekt dit Genootschap eens een dikke vette streep? Een waakhond van de democratie laat zich niet voor het karretje van een minister spannen. Gewoon niet! Dankzij Volkskrant verslaggever Nathalie Righton werd leugenaar Zijlstra ontmaskerd. Laat dit in hemelsnaam het begin zijn van de ontmanteling van de Haagse nepnieuwsfabriek. Misschien brengt dat ook nog iets goeds.
In Amerika is er de Trump Bump. Dankzij Trump beleefde de New York Times een topjaar met honderdduizenden nieuwe betalende abonnees. In Nederland zie ik een beginnende Ollongren Bump. De woede van mensen die zich niet meer willen laten voorliegen door politici, lijkt ertoe te leiden dat ze steeds vaker bereid zijn geld te storten bij mediabedrijven die daar tegenin gaan. Er zijn gecrowdfunde podcasts, webtalkshows die kijkers kunnen adopteren en GeenStijl introduceerde een betaald abonnement om niet meer afhankelijk te zijn van adverteerders die steeds vaker onder druk worden gezet door politici om hun advertenties terug te trekken. Wie eerlijk nieuws wil moet betalen voor journalistiek. Zo simpel is het.

Nederlandstalige- geselecteerde- maar niet gepubliceerde artikelen:

[rss url=https://www.instapaper.com/folder/3512068/rss/6196606/hBBwhP0ZNQTzoQKPjMpBOlQ75o show_title=true show_links=ture show_summary=true show_author=true show_date=true recent=false]