Valt het gebrek aan transparantie van de ECB te tolereren?

Valt het gebrek aan transparantie van de ECB te tolereren?

diem25.org · by DiEM25 NL Team – 29 januari 2018

De ECB mist de transparantie die nodig is voor een Europese democratie. En dit gaat ten koste van de Europeanen.

Aris Telonis

29 januari 2018, Artikelen, Ledenbijdrage

Een van de meest fundamentele kenmerken van echte democratie is transparantie. Momenteel ontbreekt het de EU aan transparantie en aan een democratisch proces. Ambtenaren volgen elkaar op zonder onze zeggenschap, onder-de-tafel deals worden alleen openbaar als ze gelekt zijn en de inspanningen van lobbyisten staan vaak boven de wil van burgers – dit zijn slechts enkele voorbeelden van een slecht functionerende, zo niet totaal afwezige, Europese Democratie.

De Europese Centrale Bank (ECB) moet ook op onze lijst worden vermeld. De rol van de ECB was cruciaal in 2015 toen de Griekse banken werden gesloten: in die periode was er een juridisch advies beschikbaar over deze acties van de ECB. Onze ‘Greek Files Campaign’ is gericht op het vrijgeven van dit document, dat momenteel nog steeds geheim wordt gehouden tegen de logica van transparantie in. Yanis heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen de ECB. Maar dit is niet het enige voorbeeld van gebrek aan transparantie bij de ECB.

De President van de ECB, Mario Draghi, kreeg onlangs de opdracht van een geheime groep bankiers om zijn functie neer te leggen. De Europese ombudsman, Emily O’Reilly, heeft gewag gemaakt van het gebrek aan transparantie en van de mogelijk aangetaste onafhankelijkheid van de ECB. Wij geloven dat dit een stap in de goede richting is voor de vorming van een transparante, democratische instelling en unie.

Bij DiEM25 hechten we veel geloof aan transparantie en het is onze belangrijkste campagne. Doe mee en help DiEM25 hierin nog een stap verder te gaan!

Aris is lid van en vrijwilliger voor de beweging DiEM25.

Vertaling: Theodora Kotsi-Felici

Nederlandstalige- geselecteerde- maar niet gepubliceerde artikelen:

[rss url=https://www.instapaper.com/folder/3512068/rss/6196606/hBBwhP0ZNQTzoQKPjMpBOlQ75o show_title=true show_links=ture show_summary=true show_author=true show_date=true recent=false]