CDA stelt Kamervragen over Israëlische sloop van Palestijnse school – The Rights Forum

CDA stelt Kamervragen over Israëlische sloop van Palestijnse school – The Rights Forum

16-02-18 05:47:00,

Nieuws

Abu Nuwar

Martijn van Helvert Verdrijving Abu Nuwar Onderwijs Zonnepanelen School Kamervragen Sloop Jubbah al-Dhib CDA Khan al-Ahmar E1 EU Oost-Jeruzalem Kolonisering Westoever

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie

Teken nu!

Abu Nuwar / CDA stelt Kamervragen over Israëlische sloop van Palestijnse school

Het CDA stelt Kamervragen over de sloop van een door de EU gefinancierd Palestijns schoolgebouw, en vraagt de regering in EU-verband op te treden tegen Israëls slooppraktijken in bezet Palestina.

Abu Nuwar, 5 februari 2018. Leerlingen te midden van de puinhopen van hun door Israël gesloopte school.Issam Rimawi / Anadolu Agency 

‘Klaslokalen (betaald met EU-geld) moeten worden afgebroken voor de veiligheid van Israel? Klinkt erg vreemd.’ Met die opmerking introduceert Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) een serie Kamervragen aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

School voor zesde maal gesloopt

Van Helverts vragen hebben betrekking op de sloop van een school in het Palestijnse dorp Abu Nuwar. In de vroege ochtend van 4 februari werd het gebouw door de Israëlische autoriteiten compleet verwoest. Israël kondigde aan dat de dorpsbewoners de rekening voor de sloop tegemoet kunnen zien.

Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties was het de zesde keer sinds februari 2016 dat het gebouw door Israël werd afgebroken of van zijn faciliteiten werd beroofd. Steeds werd het met EU-financiering opgebouwd. Het nu gesloopte gebouw opende zijn deuren in september 2017 en bood plaats aan 25 tot dertig leerlingen uit de lokale Palestijnse bedoeïenengemeenschap.

CDA: EU-actie tegen Israël nodig

Het CDA-Kamerlid vraagt het kabinet om bevestiging van de EU-financiering, en om opheldering van de Israëlische motieven om het gebouw opnieuw te slopen. Ook wil hij weten welke acties de Nederlandse regering zal nemen om Israël te dwingen tot herbouw of vergoeding van de schade.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: