Avonturen van een kandidaat raadslid: het debat –

Avonturen van een kandidaat raadslid: het debat –

18-02-18 12:20:00,

We kennen natuurlijk allemaal dat kunstmatige gedoe van landelijke politici die in zogenaamde debatten bij de landelijke omroepen elkaar met one-liners proberen af te troeven. Als kandidaat raadslid neem ik jullie graag mee voor een kijkje achter de schermen van het lokale debat. Ik deed er aan mee in Utrecht en ben er mee bezig in Amersfoort.

Het allereerste wat blijkt als je als niet doorgewinterd politicus de arena in gaat van het politieke debat is dat op de tribune zich aanhangers van de verschillende ‘debaters’ hebben opgesteld. Zij klappen, joelen en stellen voorgekookte vragen aan hun protegés. Dat zorgt er voor dat wanneer je als nieuwkomer in de arena in debat bent, jouw argumenten meestal met een ijzige stilte en de woorden van de oude raadsleden met geklap worden ontvangen.

Dit zou de suggestie kunnen wekken dat je woorden geen indruk maken of niet begrepen worden, maar het is gewoon onderdeel van het spel.

Het volgende opvallende wat zich voordoet is dat er meestal weinig tot geen toeschouwers zijn gekomen om iets nieuws te horen. Zij hebben zich al een oordeel gevormd. Dat is een vaak gehoorde klacht van kandidaat debaters. Het verhaal dat je afsteekt is eigenlijk niet bedoeld voor het publiek in de zaal, maar voor de kijker of lezer thuis, die het (video) verslag bekijkt.

Tussen de politieke gladiatoren is er nog een belangrijk verschil. De oude garde van zittende raadsleden hebben elkaar het afgelopen jaar al eindeloos op de korrel genomen, dus zij herhalen slechts hun gangbare argumenten. De nieuwkomers die deze oude retoriek nog niet kennen, komen met een gloednieuw verhaal. Dat is schrikken voor de oude garde en onwennig voor het publiek in de zaal, maar ook voor thuis.

Vier jaar geleden introduceerden wij in de gemeentepolitiek met de BasisInkomenPartij in onder andere Utrecht het basisinkomen. Het obstakel dat wij onbedoeld opriepen voor vriend en vijand was ongekend groot. Veel mensen snapten niet waarover we het hadden, ‘Wat is een basisinkomen dan wel?’ Je kunt als nieuwe partij dus ook te vernieuwend bezig zijn.

Iets in dezelfde orde maar dan anders maak ik nu mee in Amersfoort.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: