Democratie: iedere vier jaar krijgen politici een blanco check –

Democratie: iedere vier jaar krijgen politici een blanco check –

18-02-18 10:58:00,

Blanco check (123rf)

In deze stormachtige periode waarin Ollongren namens D66 het raadgevend referendum de nek aan het omdraaien is, even tijd om stil te staan bij wat onze democratie nu werkelijk is. Want democratie is het toverwoord waar eigenlijk niemand tegen kan zijn. Democratie is ‘goed’ en een ‘dictatuur’ is slecht. Zo simpel is dat. Voor de rest lijkt er geen alternatief te zijn, toch is beterschap mogelijk met een simpele ingreep.

Onze overheid beschikt zo langzamerhand over ongekende bevoegdheden, door een al maar groeiend aantal regels die mensen steeds meer vrijheid afneemt. Ook is deze overheid steeds internationaler geworden, waardoor de burger niet alleen moet gehoorzamen aan nationale regels, maar ook aan die van de Europese Unie en via verbanden als de NAVO ook aan de VS als NAVO-leider.

Laten we eens kijken naar vier voorwendselen waarmee politici burgers overtuigen tijdens de verkiezingen iedere vier jaar een blanco check aan hen af te geven.

1. Een democratie heeft een regering van, door en van het volk

Dit eerste voorwendsel is krachtig en wordt eindeloos herhaald. Het Griekse woord democratie betekent ‘macht aan het volk’. Het volk benoemt een regering of een gemeenteraad die het volk dient. Althans dat is wat ‘de wet’ zegt.

Helaas dienen wetten niet de burger. Een wet is een verzameling van bevelen die een regering heeft uitgevaardigd. Het naleven van deze wetten wordt afgedwongen met boetes en straffen. Daarnaast wordt niet de overheid maar de burger in toenemende mate gecontroleerd, denk aan de sleepnetwet en het risicoprofileringssysteem SyRI.

Vervolgens beweren politici bij hoog en bij laag gedurende de periode van 4 jaar daarna dat zij het volk vertegenwoordigen. Zij beweren: onze besluiten zijn ‘democratisch’. Vandaar dat ze het bestaan van een referendum volledig overbodig vinden, zij nemen toch steeds democratische besluiten? Er zijn zelfs mensen die dit heel gewoon vinden, omdat ze het volk eigenlijk te dom vinden om zichzelf te kunnen besturen.

Dat #D66 van t #referendum af wil vind ik juist teken van voortschrijdend inzicht. Gebleken is dat de mening van t “volk” vaak gewoon onvoldoende doordacht is.

 » Lees verder