Moderne slavernij houdt aan in Indiase kledingfabrieken

Moderne slavernij houdt aan in Indiase kledingfabrieken

22-02-18 09:55:00,

Ondanks de vele campagnes en beloftes om de werk- en levensomstandigheden van arbeiders in de kledingindustrie te verbeteren, is er nog steeds sprake van een moderne vorm van slavernij in India. De werknemers worden misleid en opgesloten in hostels. Ook verbaal geweld is geen uitzondering.

Volgens het rapport Labour Without Liberty beantwoordt de kledingindustrie in Bangalore aan bijna de helft van de elf indicatoren voor dwangarbeid. Deze indicatoren zijn opgesteld door de International Labour Organization (ILO), een organisatie van de Verenigde Naties die de wereldwijde handel en arbeid onderzoekt en probeert te verbeteren.

De fabrieken maken zich schuldig aan valse beloftes rond de arbeidsloon, lasterlijke werk- en leefomstandigheden, beperking van de bewegingsvrijheid en intimidatie en bedreigingen. Ook maken ze misbruik van de kwetsbare positie van het personeel.

Landelijke India Werkgroep (LIW/ ICN), Clean Clothes Campaign en Garment Labour Union brengen in hun rapport Labour Without Liberty (2018) de nog steeds schrijnende omstandigheden in Zuid-India aan het licht.

Onderzoek

In 2016 bracht de Landelijke India Werkgroep een verslag uit over de erbarmelijke leef- en werkomstandigheden van migranten in Bangalore. Bangalore is de hoofdstad van de Indiase staat Karnataka, die gelegen is in het zuiden van India. C&A, Gap, H&M en PVH beloofden toen om in te grijpen. Maar de meeste toezeggingen zijn nog steeds niet in werking getreden. “Ondanks eerdere beloftes van merken, is de situatie nog steeds schrijnend”, meent Gerard Oonk, directeur van de LIW.

Voor het onderzoek werden 63 arbeiders, waarvan er 42 migrant zijn, uit drie fabrieken geïnterviewd. De onderzoekers ondervroegen ook vertegenwoordigers van vakverenigingen, niet-gouvernementele organisaties en staatsambtenaren. De focus van het onderzoek en het verslag ligt op arbeidsters, meer bepaald binnen de grote groep migranten.

De betrokken fabrieken behoren tot de grootste kledingproducenten in Bangalore. Volgens de bevindingen werken ongeveer 500.000 werknemers voor deze kledingfabrieken. Tachtig procent van hen zou vrouw zijn. Ongeveer twintig procent van de nationale kledingproductie vindt plaats in de Karnatakaanse hoofdstad.

De eerste fabriek werkt samen met Abercrombie & Fitch, Benetton, C&A, Calvin Klein (PVH), Columbia Sportswear, Decathlon, Gap, H&M, Marks & Spencer en Tommy Hilfiger (PVH). Een tweede fabriek levert aan het bedrijf Levi Strauss. Abercrombie & Fitch, Columbia Sportswear, Gap en H&M werken ook samen met fabriek nummer drie.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: