Letland: Corruptie is Russisch nepnieuws

Letland: Corruptie is Russisch nepnieuws

23-02-18 11:44:00,

Er is een “grote waarschijnlijkheid” dat de recente beschuldigingen van corruptie in Letland onderdeel zijn van een bredere informatiecampagne van buiten met als doel om Letland in diskrediet te brengen bij zijn bondgenoten en het vertrouwen in de Letse regering te doen afnemen aan de vooravond van de parlementsverkiezingen. Dat stelt het Letse ministerie van Defensie op haar website.

De corruptiebeschuldigingen leidden dinsdag tot de schorsing van de directeur van de Letse Centrale Bank, Ilmars Rimsevics. Naast Rimsevics werden diverse andere Letse financiële instellingen beschuldigd van corruptie. Zo beschuldigde het Amerikaanse ministerie van Financiën een grote Letse bank van witwaspraktijken en het omzeilen van de sancties tegen Noord-Korea. Een andere Letse bank beschuldigde de directeur van de centrale bank van het aannemen van steekpenningen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Gezien de Amerikaanse beschuldigingen lijkt het onwaarschijnlijk dat het inderdaad om een Russische desinformatiecampagne zou gaan. Waarschijnlijker is dat rivaliserende actoren in de Letse financiële sector elkaar een hak proberen te zetten dan wel wraak te nemen daarvoor door elkaar al dan niet terecht van corruptie te beschuldigen.

De suggestie van het ministerie van Defensie dat het om een Russische campagne zou gaan met als doel om de Letse regering in diskrediet te brengen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen die in oktober gehouden worden, is enigszins lachwekkend. Letland wordt momenteel namelijk geregeerd door een coalitie van de liberaal-conservatieve partij Eenheid (V), de centrumpartij Unie van Groenen en Boeren (ZZS) en de Nationale Alliantie. Eenheid haalde in 2014 nog 21,9% van de stemmen, maar de populariteit van de partij is sindsdien gekelderd en sinds december 2016 staan de liberaal-conservatieven zelfs consequent onder de kiesdrempel in de peilingen. Ook coalitiepartners ZZS en NA doen het in de peilingen al geruime tijd slecht.

In de peilingen is de sociaaldemocratische partij ‘Harmonie’ al jaren de grootste partij. In de parlementsverkiezingen van 2014 was Harmonie ook de grootste, maar besloten de tweede, derde en vierde partij om samen te regeren. Harmonie neemt het ook op voor de rechten van de etnische Russen in Letland, die ruim een kwart van de bevolking vormen en waarvan een deel nog altijd geen staatsburgerschap heeft.

Met of zonder buitenlandse informatiecampagne lijkt het onwaarschijnlijk dat de huidige regeringscoalitie voortgezet kan worden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: