Amerikaans plan voor nieuwe ambassade ultieme provocatie van Palestijnen – The Rights Forum

Amerikaans plan voor nieuwe ambassade ultieme provocatie van Palestijnen – The Rights Forum

24-02-18 07:38:00,

Nieuws

Gekkenwerk

PLO Oslo-akkoorden Nakba Mahmud Abbas Palestijnse Autoriteit vredesproces tweestatenoplossing Jeruzalem Trump nieuwsanalyse

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie

Teken nu!

Gekkenwerk / Amerikaans plan voor nieuwe ambassade ultieme provocatie van Palestijnen

De regering-Trump wil half mei een ambassade openen in Jeruzalem. Op hetzelfde moment herdenken de Palestijnen de massale verdrijving uit hun vaderland.

Zicht op Palestijns Oost-Jeruzalem, door president Trump ‘erkend’ als deel van Israël.Daily Post / Mark Millan 

De Verenigde Staten (VS) zijn van plan om al dit voorjaar een ambassade in Jeruzalem te openen. De opening moet plaatsvinden op 14 mei, de dag dat Israël zijn 70-jarig bestaan viert. Dat werd vrijdag bevestigd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In eerdere berichten werd Israëls ‘Onafhankelijkheidsdag’ als openingsdatum genoemd; die valt dit jaar op 18-19 april.

De vérgaande stap volgt op het omstreden besluit van president Trump van 6 december 2017 tot erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad. Dat besluit stuitte wereldwijd op afkeuring. In de VN-Veiligheidsraad werd een kritische resolutie door 14 landen gesteund, maar getroffen door een Amerikaans veto. De Algemene Vergadering veroordeelde Trumps besluit met een overweldigende meerderheid (128-9), en bekrachtigde onder meer het Palestijnse recht op zelfbeschikking.

Tegengestelde reacties

Israël reageerde juichend op de Amerikaanse bekendmaking. In december meldden Israëlische media dat Israël nauw samenwerkt met de regering-Trump om Jeruzalem middels een politiek van voldongen feiten onder permanente Israëlische hegemonie te brengen.

Sa’ib ‘Urayqat (Sa’eb Erakat), topfunctionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, stelde in een reactie dat de nieuwe Amerikaanse stap in strijd is met het internationaal recht – Veiligheidsraad-resolutie 478 in het bijzonder –, en de tweestatenoplossing verder ondermijnt. Het voornemen om de opening van de nieuwe ambassade te laten samenvallen met de 70-jarige herdenking van de Nakba (‘Catastrofe’) – de verdrijving van circa tweederde van de lokale Palestijnse bevolking in 1948,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: