Arnon Grunberg als Propagandist

Soms is er een extra zetje nodig om democratie af te schaffen, een Russisch zetje bijvoorbeeld

stanvanhoucke.blogspot.com · by stan – ZATERDAG 3 MAART 2018

Voetnoot

Door: Arnon Grunberg
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft dertien Russen en drie bedrijven aangeklaagd vanwege het ondermijnen van de presidentiële verkiezingen in de VS in 2016 en het ondersteunen van Trump.
Plaatsvervangend minister van Justitie Rosenstein verklaarde dat de Russen tweestrijd in Amerika wensten te promoten en het vertrouwen in democratische instituten hoopten te ondermijnen. In de praktijk kwam dat neer op het ondermijnen van Hillary’s campagne, en door Trump, maar ook Bernie Sanders en Jill Stein, presidentskandidaat voor de Groene Partij, te ondersteunen.
Of Trumps overwinning te danken is aan Russische inmenging blijft de vraag. Zeker is dat Poetin gegronde redenen had Trump te steunen en gezien Trumps beleid en uitlatingen zal Poetin nog altijd gelukkig zijn met deze president.
Dat ook extreem-rechtse krachten in Europa Poetin gelukkig maken moge duidelijk zijn.
Zeker, democratie kan met democratische middelen worden afgeschaft, maar soms is een extra zetje nodig, een Russisch zetje bijvoorbeeld.
Aldus dit stukje Grunberg.
Is er één van de aangeklaagden al veroordeeld door een rechter? En toch heeft Grunberg als minor poet uit de provincie Nederland, al een oordeel geveld. Bovendien suggereert broodschrijver Grunberg dat de ‘Russen’ handelden in opdracht van ‘Poetin,’ en dat deze ‘Poetin’ de ‘democratie’ in Europa wil vernietigen. Maar welke democratie? De democratie van de NAVO, die doet wat de VS opdraagt? Juist omdat, in de woorden van Jimmy Carter uit 2015, de VS geen democratie meer is, maar een ‘oligarchy,’ een systeem waarin volgens de oud-president ‘unlimited political bribery’ heeft geleid tot ‘a complete subversion of our political system as a payoff to major contributors.’ Hij voegde hier aantoe dat zowel Democratische als Republikeinse congresleden ‘look upon this unlimited money as a great benefit to themselves.’ Dit corrupte bestel maakte het mogelijk dat in 2014:

‘For the second year in a row, America’s richest 14 individuals made more from their annual investments than the $80 billion provided for people in need of food. Nearly half of the food-deprived are children. Perversely, the food stamp program was CUT because of a lack of federal funding.’

In hetzelfde 2015 verklaarde op zijn beurt de oud minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger dat ‘breaking Russia has become an objective; the long-range purpose should be to integrate it.’ Dit was nog onder Obama van de Democratische Partij, die ‘Change We can Believe In’ beloofde.

En zie hier, meneer Grunberg, wereldberoemd in Nederland, die consequentieloos iedere werkdag, plus zaterdag, zijn zegje mag doen in de Volkskrant. 

stanvanhoucke.blogspot.com · by stan

Nederlandstalige- geselecteerde- maar niet gepubliceerde artikelen:

[rss url=https://www.instapaper.com/folder/3512068/rss/6196606/hBBwhP0ZNQTzoQKPjMpBOlQ75o show_title=true show_links=ture show_summary=true show_author=true show_date=true recent=false]