Executie op open zee: Israëli’s doden jonge Palestijnse visser – The Rights Forum

Executie op open zee: Israëli’s doden jonge Palestijnse visser – The Rights Forum

06-03-18 10:31:00,

Nieuws

En dat is 15

Al Mezan Blokkade hamas Gaza gedode Palestijnen

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie

Teken nu!

En dat is 15 / Executie op open zee: Israëli’s doden jonge Palestijnse visser

Een 18-jarige visser uit Gaza werd door de Israëlische marine doodgeschoten; twee van zijn collega’s raakten gewond. Hun professie geldt als een van de gevaarlijkste ter wereld.

De 18-jarige Isma’il Salih Abu Riyala werd op open zee doodgeschoten omdat hij zich volgens de Israëlische marine buiten de toegestane visserijzone bevond.Ma’an News Agency  

Op zondag 25 februari werd een Palestijnse vissersboot voor de kust van Gaza door de Israëlische marine beschoten. Daarbij werd de 18-jarige visser Isma’il Salih Abu Riyala gedood en raakten zijn collega’s Mahmud ‘Adil Abu Riyala (18) en ‘Ahid Hasan Abu ‘Ali (26) gewond. De jonge visser is de vijftiende Palestijn die in 2018 als gevolg van Israëlisch geweld om het leven kwam.

Verschillende lezingen

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger hadden de drie Palestijnse vissers de door Israël toegestane visserijzone van zes zeemijl (circa elf kilometer) overschreden. Toen de vissers niet reageerden op waarschuwingen en schoten in de lucht, werd gericht op hun boot geschoten, aldus de legerwoordvoerder.

Getuigen bestrijden deze lezing. Een van de overlevenden van de Israëlische aanval deed op video zijn relaas. Nog zichtbaar aangeslagen vertelt hij dat de beschieting binnen drie zeemijl uit de kust plaatsvond en dat zelfs nadat de vissers op bevel in het water waren gesprongen op hen werd geschoten.

Zowel de vissersvakbond van Gaza als mensenrechtenorganisatie Al-Mezan bevestigen zijn getuigenis. Het schip lag voor anker binnen drie zeemijl uit de kust van Gaza-stad. Er was geen enkele reden om het te beschieten.

Collectieve straf

Visserij is een essentiële industrie voor de kust-enclave Gaza. Israël heeft de zone waarbinnen Palestijnse vissers actief mogen zijn echter zwaar gelimiteerd.

 » Lees verder