Tweede Kamer wordt wakker: cash verdwijnt –

Tweede Kamer wordt wakker: cash verdwijnt –

12-03-18 09:47:00,

Foto 123rf

Het is altijd een prettige vaststelling wanneer je ziet dat de volksvertegenwoordiging wakker schiet en  wil kijken naar het verdwijnen van contant geld. Deze ontwikkelingen vormen namelijk een bedreiging voor de bevolking. Blijkbaar zijn er gemeenten die cash eveneens aan het uitbannen zijn, naast allerlei detailhandelaren. Zij maken banken hiermee in ieder geval heel gelukkig!

De Kamer

50PLUS wil in de Tweede Kamer debatteren over het gebruik van cash geld in onze samenleving. De aanleiding is het bericht van de NOS dat een groeiend aantal gemeenten weigert contant geld aan de balie te accepteren. Martin van Rooijen van 50PLUS wil echter een breder debat en het is hem gelukt dit op de agenda te krijgen: de rol van contant geld in onze samenleving zal nu in de grote zaal van de Tweede Kamer worden gehouden.

Cash

Naast de gebruikelijke voor- en nadelen van contant geld is er meer aan de hand. Op de achtergrond spelen zaken mee die tot nu toe niet in de discussie naar voren zijn gekomen.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een cashloze maatschappij? Het einde van cash geld geeft regeringen de macht om mensen aan te moedigen hun geld uit te geven wanneer de economie vast zit of om minder te spenderen bij oververhitting. Regeringen hebben immers volledig inzicht in de digitale rekeningen!

Grote banken in zowel Engeland als de VS behandelen grote cash opnames al als een verdachte activiteit. Het Amerikaanse departement van Justitie heeft bankemployees opdracht gegeven om te overwegen de politie te bellen bij opname door klanten van $5,000 dollar of meer.

Frankrijk beperkt Franse burgers om cash betalingen van meer dan 1000 euro te doen. Zweden is al bijna volledig cashloos en Denemarken is hard op weg.

Naast het volledige inzicht dat landen hebben in de financiële stand van zaken van hun onderdanen biedt een cashloze maatschappij voor banken ook grote voordelen. Zij worden daardoor niet meer kwetsbaar voor bank runs! Dat werkt als volgt.

Banken

De situatie die het bestaan van de bank in gevaar kan brengen is de bankrun.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: