Palestijnse premier overleeft kennelijke aanslag in Gazastrook – The Rights Forum

Palestijnse premier overleeft kennelijke aanslag in Gazastrook – The Rights Forum

13-03-18 04:55:00,

Nieuws

Explosie

Palestijnse Autoriteit hamas Gaza

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie

Teken nu!

Explosie / Palestijnse premier overleeft kennelijke aanslag in Gazastrook

Een explosie trof dinsdagochtend het konvooi van premier Rami Hamdallah bij het binnenrijden van de Gazastrook. Er vielen enkele licht gewonden. Onduidelijk is wie verantwoordelijk is.

Onderzoek op de plek waar de explosie plaatsvond.Palestine News Network 

Het konvooi van premier Hamdallah van de Palestijnse Autoriteit (PA) reed om tien uur dinsdagochtend de Gazastrook binnen. Na tweehonderd meter vond langs de weg een explosie plaats, vermoedelijk van een bermbom. De ontploffing veroorzaakte schade aan enkele voertuigen, en zeven inzittenden en voorbijgangers raakten licht gewond.

Onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de kennelijke aanslag. De PA wees met de beschuldigende vinger naar Hamas, zijnde de partij die als feitelijke machthebber in Gaza verantwoordelijk is voor de openbare veiligheid in de strook. Hamas veroordeelde de aanval en stelde indirect Israël verantwoordelijk. Volgens de Israëlische krant Haaretz spraken Hamdallah en Hamas-leider Ismail Haniyeh elkaar na de explosie, en waren zij het eens dat ‘Israël en zijn collaborateurs’ achter de ontploffing zaten. De autoriteiten in Gaza kondigden een grondig onderzoek aan. Volgens sommige bronnen zijn inmiddels enkele mensen aangehouden.

Palestijnse verzoening

Hamdallah bezocht Gaza voor de opening van een waterzuiveringsinstallatie. Het bezoek was vijf maanden geleden gepland. Na de explosie woonde de premier de opening bij en en voerde hij gesprekken met Hamas-vertegenwoordigers over de vastgelopen verzoening tussen de PA en Hamas. Aansluitend keerde hij terug naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, de zetel van de PA.

Zowel de PA als Hamas hekelde de explosie als een aanslag op de verzoening tussen beide partijen. De aanval dient slechts de belangen van Israël, dat als bezetter gebaat is bij Palestijnse verdeeldheid, aldus de PA.

Hamdallah maakte bekend zijn inspanningen voor verzoening te zullen voortzetten en naar Gaza te zullen terugkeren.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: