SP Buigt voor de Amerikaanse Hegemonie

stanvanhoucke.blogspot.com · by stan · March 13, 2018

In 2006 groeide de SP bij de Tweede Kamerverkiezingen naar een respectabele 25 zetels en werd daarmee de derde partij van Nederland.
Formateur Jan-Peter Balkenende kon er dus voor de ogen van het publiek moeilijk onderuit, om de SP mee te nemen bij de kabinetsformatie.
Helaas. Nederland is een vazalstaat van de VS, dus moest eerst een delegatie bestaande uit Jan Marijnissen en Harry van Bommel hun opwachting maken bij de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag. Jawel, er gebeurt niets in de Nederlandse politiek zonder goedkeurend knikje van een Amerikaan.

Alsof het een sollicitatiegesprek was, gingen de twee socialisten zichzelf in een goed daglicht praten bij de Amerikanen. De SP, zo legden ze uit, had de oude anti-Amerikaanse houding laten varen. Integendeel, Van Bommel had juist enorm genoten van zijn motorvakantie in Amerika en, sterker nog, als lid van de voormalige anti-NAVO-partij zag hij nu toch echt geen toekomst meer in een Nederland zonder sterke transatlantische banden.

Het mocht niet baten. Uit het vrijgegeven stuk blijkt de weerzin van de ambassadeur tegen de “grassroots support” (steun van de man op straat) van de SP en de “anti-establishment mentality” (het niet gauw onder de indruk zijn van gezag). Daar hielp geen motorritje aan. En dat de SP tegen de illegale Amerikaanse inval in Irak had gestemd al helemáál niet.

Wouter Bos en Frans Timmermans van de PvdA, beloofden later de Amerikanen plechtig, dat ze de SP zouden uitsluiten van regeringsdeelname.

En zo geschiedde. De formatiebesprekingen met de SP waren buitengewoon kort. Toen Jan Marijnissen binnentrad bij Jan-Peter Balkenende hoefde hij niet eens te gaan zitten. “U bent uitgenodigd, meneer Marijnissen, en bent geweest, dat is voldoende”.

Wie nog denkt dat Nederland een democratisch land is waar verkiezingen bepalen wie er in de regering komt, rekent buiten de Grote Bazen uit Washington.

Image may contain: text
Image may contain: text
stanvanhoucke.blogspot.com · by stan · March 13, 2018

Nederlandstalige- geselecteerde- maar niet gepubliceerde artikelen:

[rss url=https://www.instapaper.com/folder/3512068/rss/6196606/hBBwhP0ZNQTzoQKPjMpBOlQ75o show_title=true show_links=ture show_summary=true show_author=true show_date=true recent=false]