Verkiezingen Colombia zijn goede zaak voor vredesakkoord

Verkiezingen Colombia zijn goede zaak voor vredesakkoord

16-03-18 12:43:00,

De verkiezingsuitslag in Colombia is goed nieuws voor de uitvoering van het vredesakkoord. In de Senaat hebben de voorstanders van het akkoord een meerderheid. De komende weken worden beslissend.

De Colombiaanse parlementsverkiezingen van 11 maart zullen de geschiedenis ingaan als de eerste stembusgang met de FARC als politieke partij. Het waren de meest vreedzame verkiezingen in vijftig jaar, zegt de regering.

Het aantal mensen dat niet komt stemmen is altijd hoog in Colombia, maar zondag daalde dat tot 53 procent. Velen beslisten pas vorige week te gaan stemmen.

FARC onder de kiesdrempel

De FARC zelf is in een paradoxale situatie terechtgekomen. Onrechtstreeks woog het op talloze verkiezingen door zijn tientallen jaren durende gewapende strijd. Zondag haalde het amper 52.532 stemmen (0,34 procent), ver onder de kiesdrempel van 402.000 stemmen (3 procent).

Volgens het vredesakkoord krijgen de voormalige guerrillero’s de komende twee legislaturen, samen acht jaar, sowieso vijf vertegenwoordigers in Kamer en Senaat. Technisch gezien hadden ze dus geen verkiezingscampagne hoeven te voeren. Die acht jaar kunnen ze gebruiken om zich verder om te vormen tot politieke partij.

Nipte meerderheid

In de nieuwe de Senaat hebben de voorstanders van het vredesakkoord een nipte meerderheid. In het referendum van oktober 2016 sprak een meerderheid van de bevolking zich nog uit tegen het akkoord met de FARC.

De Liberale Partij van hoofdonderhandelaar Humberto de la Calle en de Partij van Nationale Eenheid (Partido de la U) van president Santos blijven het vredesakkoord steunen. De Liberale Partij zakte van 17 naar 14 senatoren, Santos’ partij van 21 naar 14.

53 procent

In het centrum worden de Groene Alliantie (van vijf naar tien zetels) en de centrumlinkse Democratische Pool (vijf zetels) samen de derde grootste groep in de Senaat.

De nieuwe linkse coalitie Decentes haalde vier zetels. Men gaat ervanuit dat Mira, een gedisciplineerde confessionele partij die met drie senatoren terugkeert, ook het vredesakkoord steunt.

Bij deze 50 senatoren die het akkoord steunen, moet men nog de 5 FARC-senatoren tellen en 2 inheemse senatoren. Dat brengt de steun voor het vredesakkoord in de Senaat op 57 van de 107 zetels, een meerderheid van 53 procent.

Oud-president Álvaro Uribe

Bij de tegenstanders van het akkoord kreeg de partij van oud-president Álvaro Uribe de meeste stemmen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: