‘De Grote Pensioenroof: En het plan om ons pensioen terug te winnen’

‘De Grote Pensioenroof: En het plan om ons pensioen terug te winnen’

21-03-18 01:07:00,

Langer werken voor minder pensioen? Pensioenspecialist Kim De Witte verkent in zijn boek ‘De Grote Pensioenroof. En het plan om ons pensioen terug te winnen’ het grote pensioengevecht en toont aan dat een goed pensioen voor iedereen mogelijk, eerlijk en betaalbaar is. In dit interview vertelt hij hoe.


Het boek De Grote Pensioenroof vertelt onder andere het verhaal van Jan. Jan is op zijn zestiende begonnen met werken. De laatste twintig jaar was hij ploegbaas bij Volvo. Op zijn 55ste begon hij met zijn rug te sukkelen. Omdat het verergerde, dacht hij eraan zich invalide te laten verklaren. Maar het inkomensverlies was te groot; Jan beet door. Op zijn 58ste kwam de verlossing: eindelijk brugpensioen! Maar drie weken later belde de VDAB hem op. Zijn profiel was gegeerd. Hij moest terug aan de slag in een klein fabriekje, voor een lager loon, gelukkig niet ver van huis.

Een jaar later werd ook dat bedrijf geherstructureerd. Jan kon opnieuw met brugpensioen. Zes weken nadien was de VDAB weer daar met werk. Maar nu veel verder van huis en … vast in de nachtploeg. Vier nachten per week, van maandag tot donderdag; en één late ploeg om de overgang naar het weekend te maken.

Vandaag is Jan 61. Hij verteert het nachtwerk slecht. Vooral de vrijdagen vallen hem zwaar. Dan gaat de nachtpost over naar de middagpost, ter voorbereiding van het weekend. Hij komt op vrijdagmorgen om zeven uur thuis, leest dan eerst nog zijn krant omdat hij niet meteen kan slapen en kruipt tegen half negen in bed. Maar om twee uur moet hij er alweer uit. Want om vier uur moet hij aan de slag, tot middernacht. En maandag begint weer een nieuwe werkweek. Zijn lichaam kan die wisselingen niet meer aan. Deze impact zal in de toekomst alleen maar voor meer mensen gelden, als er niets aan het huidig pensioenbeleid gebeurt. Een interview met de auteur Kim De Witte over wat er moet veranderen. 

Waarom heeft u een boek geschreven?

“Dagelijks krijg ik telefoons, mails en berichtjes op Facebook van mensen die ongerust zijn: ‘Ga ik rond komen op mijn oude dag?’, ‘Ga ik kunnen werken tot 67 jaar?’, ‘Mijn zoon of dochter vindt geen vaste job,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: