Hoe Heineken een grote corruptiezaak in Nigeria in de doofpot stopte

Hoe Heineken een grote corruptiezaak in Nigeria in de doofpot stopte

23-03-18 10:46:00,

Heineken trof vorig jaar een miljoenenschikking in een fraudezaak in Nigeria. Topman Nico Vervelde hing een gevangenisstraf tot zeven jaar boven het hoofd wegens machtsmisbruik, maar hij werd weggepromoveerd naar Singapore. De zaak staat niet op zich.

‘Ik heb het in Nigeria prima naar mijn zin. Ik houd van een internationale omgeving en werken in een andere cultuur,’ zegt Nico Vervelde. Het is 6 februari 2017 en de topman van Heineken in Nigeria vertelt in het Radisson Blu Hotel in zijn woonplaats Lagos aan Elsevier enthousiast over zijn werk en leven in het grootste land van Afrika. Hij bestelt een club sandwich met bacon en frites, poseert voor de foto bij het zwembad en vertelt over zijn hobby’s: golf en hardlopen. Nee, zegt hij, voorlopig gaat hij hier niet weg. Het leven lacht Vervelde tegemoet, zo lijkt het. 

Nog geen drie maanden later dient hij zijn ontslag in bij Nigerian Breweries, de lokale dochteronderneming van Heineken. Hij is met stille trom naar Singapore vertrokken. Wat is er gebeurd?

Dit stuk in 1 minuut

  • Nigeria geldt als het beloofde land voor bierbrouwer Heineken. Met 200 miljoen inwoners is het land een immense afnemer van de bierbrouwer. Zakendoen is er vanwege de corruptie niet eenvoudig, maar de Nederlanders hebben met dochteronderneming Nigerian Breweries stevig voet aan de grond: er zijn meer dan drieduizend werknemers in dienst.
  • Toen de Nederlandse topman Nico Vervelde en zijn echtgenote Clémentine op 23 januari 2017 op het hoofdbureau van politie in Abuja moesten verschijnen, werden ze lang verhoord. Clémentine Vervelde werd beschuldigd van corruptie en fraude. Heineken schikte voor 2 miljoen dollar met een olieleverancier die door haar was benadeeld.
  • Nico Vervelde besloot op te stappen en hervatte in augustus 2017 zijn carrière bij Heineken Asia Pacific in Singapore. Zijn echtgenote ging mee. Het gaat niet om een incident: meerdere topmanagers, zowel Nederlanders als Nigerianen, houden er bij Nigerian Breweries omstreden handeltjes op na, zeggen werknemers. Heeft Heineken daarmee de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) geschonden, de afspraken die multinationals moeten naleven? En de wet overtreden?
  • De rol van Heineken-ceo Jean-François van Boxmeer is in dezen opmerkelijk. Het echtpaar Vervelde onderhoudt al zeker twintig jaar nauwe banden met de bestuursvoorzitter van Heineken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: