Laat spoorwegpersoneel Macron ontsporen? –

Laat spoorwegpersoneel Macron ontsporen? –

24-03-18 03:21:00,

Foto 123rf

Op 22 maart komen de Franse spoorwegarbeiders met een voorproefje op een maandenlange stakingsgolf omdat Macron het spoor dreigt te privatiseren. In hun allergie tegen Macron volgen in hun stakingskielzog studenten en overheidspersoneel. In veel Franse steden gaan donderdag duizenden de straat op.

Marseille énormément de monde !!#Manif22Mars #Greve22mars pic.twitter.com/7XGw7vFKlN

— S.E.B.A.O (@sebaofotograf) 22 maart 2018

We zijn gewend van de Fransen dat ze zich fel verzetten tegen plannen van Macron en zijn voorgangers als zij hun rechten willen aantasten. De Franse spoorwegbonden beloven drie maanden lang het spoor volledig te zullen ontregelen. En als Fransen iets dergelijks beloven, dan komen ze dat na. Frans conservatief president Macron zou weleens kunnen ontsporen,.

Als Macron zijn decreet over de ‘hervorming’ van de spoorwegen niet intrekt staakt het spoorwegpersoneel vanaf 3 april tot 28 juni. In deze periode zal afwisselend worden gestaakt met intervallen van drie dagen rijden en twee dagen staken.

De Franse spoorwegen SNCF zijn ooit genationaliseerd en de werknemers hebben een speciaal sociaal contract met werkzekerheid en een vroege pensionering. Het is een van de beste spoorwegen ter wereld met een toegankelijk, betaalbaar en snel net.

#Greve22mars
Lille ✊ pic.twitter.com/HpFC5r5aer

— CGT TUIFRANCE (@CgtTuifrance) 22 maart 2018

Ondanks de zeldzame eensgezindheid tussen de spoorwegbonden als UNSA, CFDT, CGT en Sud-Rail en de slagkracht om hun leden te mobiliseren zullen ze waarschijnlijk Macron niet van zijn plannen kunnen afhouden, tenzij een veel breder publiek gaat meedoen. En deze kans is wel degelijk aanwezig.

Voor de aankondiging van de spoorwegbezuinigingen hadden overheidsbonden al een staking op 22 maart aangekondigd als protest tegen het bevriezen van hun lonen en tegen het wegbezuinigen van 120.000 banen.

Studenten krijgen te maken met beperkende toelatingsprocedures tot bepaalde studies.  Gepensioneerden zijn dit jaar al eerder de straat op gegaan tegen bezuinigingen op hun pensioenen.

Frankrijks grote publieke sector, met 5,4 miljoen werknemers, is boos op Macrons bezuinigingsplannen en zij beschuldigen hem ervan de overheidssector te willen ontmantelen.

 » Lees verder