Waarom Moldavië zich niet zal verenigen met Roemenië

Waarom Moldavië zich niet zal verenigen met Roemenië

26-03-18 07:49:00,

Zondag hebben enkele tienduizenden Moldaviërs en een aantal Roemeense oppositieleiders in de Moldavische hoofdstad Chisinau gedemonstreerd voor vereniging van Moldavië en Roemenië. Beide landen delen een taal en een deel van hun geschiedenis met elkaar. Toch is het zeer onwaarschijnlijk dat de vereniging in de nabije toekomst tot stand komt.

Moldavië is in zijn huidige vorm ontstaan in 1991 door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. De naam ervan verwijst naar een historisch vorstendom, dat zowel de huidige staat Moldavië als de gelijknamige Roemeense provincie omspande, alsmede enkele gebieden die nu in Oekraïne liggen. Dit vorstendom kwam al snel onder Ottomaanse invloed te staan en werd uiteindelijk een Ottomaanse vazalstaat. Aan het einde van de Russisch-Turkse oorlog, in 1812, viel het oostelijke deel van Moldavië tussen de rivieren de Proet en de Dnjestr, Bessarabië genoemd, aan het Russische Rijk toe, dit gebied vormt ruwweg de huidige republiek Moldavië plus de Boedzjak, die nu in Oekraïne ligt. In het kielzog van de Russische Revolutie werd in 1917 in Chisinau een Moldavische Republiek uitgeroepen, die zich daarna prompt aansloot bij Roemenië.

Roemenië zelf is echter ook een jonge staat, want dit land kwam pas in de jaren ’60 van de 19e eeuw tot stand, door samenvoeging van het vorstendom Walachije en het niet-Russische deel van het vorstendom Moldavië. Na de Eerste Wereldoorlog ontmantelden de geallieerden het Oostenrijk-Hongaarse rijk en werd Transsylvanië bij Roemenië gevoegd. Door de aansluiting van enerzijds Transsylvanië en anderzijds Bessarabië, bereikte Roemenië zijn grootste omvang. In de Tweede Wereldoorlog verloor Roemenië Moldavië echter weer aan de Sovjet-Unie.

De geopolitiek van Roemenië

Het gebied van het huidige Moldavië heeft al met al slechts zo’n 23 jaar deel uitgemaakt van Roemenië. De Moldaviërs en Roemenen worden dan wel samengebonden door een gedeelde taal, maar dat is op zichzelf niet genoeg basis om tot staatkundige eenheid te komen. Daarbij komt dus dat de historische band tussen de landen relatief zwak is. Doordat Moldavië lange tijd deel uit heeft gemaakt van het Russische Rijk en de Sovjet-Unie, heeft het volk een andere mentaliteit gevormd dan het volk in Roemenië. Ook heeft de economische structuur zich heel anders ontwikkelt.

Overigens is ook binnen Roemenië zelf een groot onderscheid in mentaliteit en culturele oriëntatie te zien tussen Transsylvanië enerzijds en Walachije en Moldavië anderzijds.

 » Lees verder