Onbeteugelde macht, vermorzelt kritisch vermogen (1)

Café Weltschmerz: Stan van Houcke en Karel van Wolferen

stanvanhoucke.blogspot.com · by stan · April 3, 2018

Onbeteugelde macht, vermorzelt kritisch vermogen (1); Stan van Houcke en Karel van Wolferen

De afwezigheid van countervailing power (1)

Als je machtshebbers wilt intomen of bij de les wilt houden heb je de journalistiek en het publieke debat als tegenkracht nodig.

Het wordt steeds duidelijker dat de gifaffaire in Londen, met als slachtoffers, vader en dochter Skripal, NIET door de Russen werd veroorzaakt en het is inmiddels ook duidelijk dat de media daar geen kritische duiding aan geeft. De politiek en onafhankelijke journalistiek zijn in staat van verval. Propaganda in de journalistiek creëert verruwing en vervlakking en ontneemt het onderscheidingsvermogen bij het publiek, volgens emeritus hoogleraar Karel van Wolferen.
Hoe kan het dat de Skripal gifaffaire zo’n enorme reactie heeft kunnen veroorzaken in de deelstaten van de Europese Unie terwijl het verhaal niet lijkt te kloppen. Er wordt van alles beweerd, zonder concrete bewijzen te tonen. Daarnaast; bij iedere misdaad hoort een motief. Ook dat ontbreekt hier volledig. In tegendeel, het belang ligt NIET bij de Russen, maar bij de partij die politiek of economisch profijt trekt. Dat belang kan liggen bij een destabilisatie tussen Rusland en het Westen of anders het verbrokkelde Westen weer aaneenrijgt. Waarom graaft de journalistiek niet in de context van deze affaire en neemt zij klakkeloos het officiële verhaal over? Zijn er dan geen journalisten die hier vraagtekens bij zetten? Over de politieke geloofwaardigheid en het verval van de journalistiek.

Karel van Wolferen is emeritus hoogleraar, vergelijking van politieke en economische instituties aan de UvA.

stanvanhoucke.blogspot.com · by stan · April 3, 2018

Nederlandstalige- geselecteerde- maar niet gepubliceerde artikelen:

[rss url=https://www.instapaper.com/folder/3512068/rss/6196606/hBBwhP0ZNQTzoQKPjMpBOlQ75o show_title=true show_links=ture show_summary=true show_author=true show_date=true recent=false]

%d bloggers liken dit: