Israëlische leger doodt acht demonstranten en een journalist – The Rights Forum

Israëlische leger doodt acht demonstranten en een journalist – The Rights Forum

07-04-18 10:48:00,

Nieuws

Mars van Terugkeer

António Guterres Avigdor Lieberman vluchtelingen Veiligheidsraad shoot-to-kill EU B’Tselem Mars van Terugkeer Gaza

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie

Teken nu!

Mars van Terugkeer / Israëlische leger doodt acht demonstranten en een journalist

Israëlische scherpschutters schoten vrijdag opnieuw op Palestijnse demonstranten. Bij het grenshek tussen Gaza en Israël vielen negen doden, onder wie een journalist. In de eerste acht dagen kostte de ‘Grote Mars van Terugkeer’ 31 Palestijnen het leven.

Palestijnen maken zich op voor de demonstratie van vrijdag, de ‘Dag van de Autobanden’.Al-Jazeera 

Onder de negen doden was vrijdag de Palestijnse journalist Yasser Murtaja, schrijft de krant Haaretz. Murtaja kreeg een kogel in de buik en stierf later op de dag. Nog zeker vijf andere Palestijnse journalisten liepen, ondanks hun duidelijke herkenbaarheid, schotwonden op.

Onder de doden waren vrijdag ook twee tieners, een jongen van 16 en een jongen van 17. Beiden werden met scherpe munitie geraakt en stierven ter plekke. De overige doden varieerden in leeftijd van twintig tot 45 jaar.

Tekort aan medicijnen

Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza raakten vrijdag ten minste 1070 demonstranten gewond, onder wie 48 minderjarigen. Zeker 293 Palestijnen zijn geraakt met scherpe munitie. Anderen werden door rubberkogels getroffen of ademden traangas in. Vijfentwintig gewonden verkeren in levensgevaar. Ongeveer de helft van de gewonden werd ter plaatse door artsen behandeld, de overigen liggen in ziekenhuizen in Gaza. Onder de gewonden is volgens Palestijnse bronnen ook medisch personeel.

Het ministerie van Gezondheid doet een dringend beroep op de Verenigde Naties (VN), afzonderlijke regeringen en internationale hulporganisaties om de ziekenhuizen in Gaza van medicijnen en medische hulpmiddelen te voorzien. Daaraan bestaat een schreeuwend tekort, een symptoom van de chronische humanitaire noodsituatie in de Gazastrook.

Dag van de Autobanden

Aan de demonstratie van vrijdag namen volgens Palestijnse en Israëlische media zeker 20 duizend Palestijnen deel.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: