CRISISBEZWERING FACEBOOK IS TOT DUSVERRE EEN MEGA-FAIL

 | 08-04-18 | 13:00 |

Waar blijft die dislike-knop?
Waar blijft die dislike-knop?

Het is moeilijk om Facebooks stuntelige omgang met haar privacy-crisis zonder enig leedvermaak gade te slaan. Duidelijk is dat Facebook geen enkele controle heeft over de gang van zaken. Zo erkende het platform pas afgelopen woensdag (= laat) in een redelijk maskerend wij-gaan-het-beter-doen-blabla-blog dat niet 50 maar 87 miljoen accounts geript zijn door ‘op ongepaste wijze zijn gedeeld met‘ Cambridge Analytica waaronder ‘tot 90.000‘ Nederlandse accounts. Nog dezelfde dag nam Zuckerberg in een conference-call met journalisten de schuld persoonlijk op zich en beloofde beterschap. Facebooks nummer 2, COO Sheryl Sandberg, de – zeg maar – volwassen tegenpool van Suikerberg, gaf meer nog dan haar baas met openhartige en heldere mea culpa’s de goede toon aan. Maar ja, toen kwam vrijdag het nieuws naar buiten dat Facebook een aantal oude Fb-messages van CEO Zuckerberg om de een of andere reden gedelete had. Bad timing. Bye-bye openheid en goede intenties. De voor de hand liggende reactie in de media samengevat: ‘WTF Facebook, waarom jullie CEO wel en wij niet?’ Het bedrijf reageerde met een verwijzing naar de hack (2014) van Sony Pictures waarbij mails van het topmanagement op straat kwamen te liggen. Een wat gezocht excuus. En ja hoor, prompt volgde de aankondiging dat Facebook Messenger een unsend-optie krijgt net als WhatsApp en Instagram, en dat er niet nog meer van Suikerbergs boodschappen gedelete worden. Want het is nu even niet handig dat de primus (CEO) een beetje gelijker is dan de rest van de mondiale facebookcommune. De beer is los ook als het gaat om Facebooks standaard niet-versleutelde Messenger-app, waar BI vandaag meedogenloos (lees hier) naar uithaalt. Enfin, volgende week dinsdag en woensdag gaat de Zuck persoonlijk boete-doen tegenover verschillende commissies van het Amerikaans Congres. Spannund, want daar zal hij een ‘bipartisaanse’ muur van goedgebekte parlementariërs tegenover zich vinden, die allemaal de buik vol hebben van Facebooks indirecte betrokkenheid bij dan wel de verkiezingswinst van Trump (Democraten) of Facebooks eigen vaak libertijnse stellingnames (Republikeinen). ‘A rite of passage‘, noemde een Amerikaans politicus Zuckerbergs Congresbezoek in de NYT; Senator Richard Blumenthal sprak van ‘a moment of reckoning‘ in de WP. Volgens eerstgenoemde krant heeft de CEO inmiddels een team experts ingehuurd die hem voorbereiden op de ondervragingen. Publieke optredens zijn nu eenmaal niet zijn ding. Een zwetende Zuckerberg straks. Smullen dus, voor de Fb-critici.

Nederlandstalige- geselecteerde- maar niet gepubliceerde artikelen:

[rss url=https://www.instapaper.com/folder/3512068/rss/6196606/hBBwhP0ZNQTzoQKPjMpBOlQ75o show_title=true show_links=ture show_summary=true show_author=true show_date=true recent=false]