Militairen op missie verdienen onder het minimumloon

Militairen op missie verdienen onder het minimumloon

12-04-18 01:13:00,

Uitgezonden worden op missie naar een ver land, dagen achtereen op oefening: het is niet voor iedereen weggelegd. Daarom lokt Defensie potentiële militairen met de belofte van extra toelagen. Alleen, zo blijkt uit documenten in handen van Follow the Money: onder de streep kan het voor die militairen nog vies tegenvallen wat ze overhouden.

Met veel bombarie wordt eind maart de Defensienota gepresenteerd. De boodschap van de nieuwe minister Ank Bijleveld (CDA) en staatssecretaris Barbara Visser (VVD) is kraakhelder: Defensie moet weer betrouwbaar worden. Niet alleen als internationale partner, maar vooral als werkgever.

Dat laatste is hard nodig. Uit diverse peilingen onder militairen komt steevast naar voren dat de werknemers van Defensie structureel ontevreden zijn. Dit is ook terug te zien in de cijfers: militairen zoeken in toenemende mate hun heil buiten de krijgsmacht. Vorig jaar vertrokken 2800 mensen bij de organisatie, met als voornaamste redenen een gebrek aan perspectief en loopbaanmogelijkheden. Een nieuwe generatie militairen ziet het daarnaast niet zitten om voor langere periode te moeten leven op de kazerne, weg van familie en vrienden.

Defensie is daarom druk bezig met het werven van nieuw bloed: van speciale meidenvaardagen bij de marine, tot rode baretten die bij terugkomst uit Irak flyeren op het station.

Maar er is nog een andere, belangrijke factor: compensatie. Op wervingspagina’s stelt Defensie dat militairen een ‘goed basissalaris’ ontvangen, ‘met uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden’.

Uit een peiling die de militaire vakbonden in februari 2017 uitvoerden, blijkt echter dat meerdere militairen juist ontevreden waren over de lage financiële vergoeding voor hun werk. ‘Beloning dient niet alleen in de vorm van een lintje te bestaan, maar ook geldelijk’, zo liet één militair bijvoorbeeld weten. Ook bleek uit de enquête dat militairen hun loon vergelijken met dat in de burgermaatschappij en steevast tot de conclusie komen dat deze niet in verhouding staat tot wat er van ze gevraagd wordt.

Die twee zaken lijken tegenstrijdig. Hoe zit dat?

‘Bijzondere positie’

Een deel van de ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’ die Defensie belooft bestaat uit toeslagen, die militairen bijvoorbeeld op uitzending of tijdens oefeningen ontvangen. Die toeslagen kun je zien als een compensatie voor de onregelmatige uren die militairen bovenop hun standaard werkweek moeten draaien, en de risico’s die ze daarbij op zich nemen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: