Lavrov: het Zwitserse laboratorium in Spiez zegt dat een ‚BZ-toxine’ is aangetroffen in Salisbury sample hetgeen niet wordt gebruikt of geproduceerd in Rusland maar in de VS en het VK.

Lavrov: het Zwitserse laboratorium in Spiez zegt dat een ‚BZ-toxine’ is aangetroffen in Salisbury sample hetgeen niet wordt gebruikt of geproduceerd in Rusland maar in de VS en het VK.

rt.com

© Adrian Dennis / Reuters

De stof die op Sergei Skripal werd gebruikt, was een gas genaamd BZ, volgens het Zwitserse Spiez-laboratorium, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Het toxine werd nooit geproduceerd in Rusland, maar was in gebruik in de VS, het VK en andere NAVO-staten.

Sergei Skripal, een voormalige Russische dubbelagent, en zijn dochter Yulia werden vergiftigd met een invaliderende toxine bekend als 3-Chinuclidinylbenzilaat of BZ, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov, daarbij verwijzend naar de resultaten van het onderzoek uitgevoerd door een Zwitsers chemisch laboratorium dat met de monsters die Londen overhandigde aan de Organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW).

Het Zwitserse centrum stuurde de resultaten naar de OPCW. De chemische waakhond van de VN beperkte zich echter alleen tot het bevestigen van de formule van de stof die werd gebruikt om de Skripals in zijn eindrapport te vergiftigen zonder iets te vermelden over de andere feiten die in het Zwitserse document zijn vermeld, voegde de Russische minister van Buitenlandse Zaken eraan toe.

Hij zei verder dat Moskou de OPCW zou vragen naar zijn beslissing om geen andere informatie op te nemen die door de Zwitsers in zijn rapport is verstrekt.

 

De Russische minister van Buitenlandse Zaken zei dat Londen weigerde om tientallen ‘zeer specifieke’ vragen van Moskou te beantwoorden over de Salisbury-zaak, en ook om enig substantieel bewijs te leveren dat licht op het incident zou kunnen werpen. In plaats daarvan beschuldigde het VK Rusland ervan zijn eigen vragen niet te beantwoorden, voegde hij eraan toe, in feite stelde Londen geen vragen, maar wilde van Moskou allen de erkenning horen dat het verantwoordelijk was voor de levering van de chemische agent aan het VK.

Het Spiez-laboratorium weerspiegelde de woorden van Lavrov en twitterde laat op zaterdag dat alleen de OPCW “[kan] reageren op deze bewering.”
Het schandaal barstte begin maart los, toen voormalig dubbelagent Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in kritieke toestand werden gevonden in de stad Salisbury. Topambtenaren uit het VK brachten vrijwel onmiddellijk de schuld op Rusland vast.

Moskou is van mening dat de hele Skripal-zaak niet transparant is en dat het VK in feite niet geïnteresseerd is in een onafhankelijk onderzoek. “We krijgen de indruk dat de Britse regering opzettelijk het beleid nastreeft om alle mogelijke bewijzen te vernietigen, alle resterende materialen te classificeren en een transparant onderzoek onmogelijk te maken,” zei de Russische ambassadeur in het VK, Alexander Yakovenko, tijdens een persconferentie op vrijdag.


en volgens de NOS zat het zo:

Minister Lavrov: sporen westers zenuwgas gevonden in zaak-Skripal

AANGEPAST 
BUITENLAND

xxl
De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken AFP

De Russische minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het erop lijkt dat ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter zijn vergiftigd met een zenuwgas dat is ontwikkeld in het Westen.

Volgens minister Lavrov heeft Moskou vertrouwelijke informatie gekregen van een laboratorium in de Zwitserse plaats Spiez. Dat zou in opdracht van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) onderzoek hebben gedaan naar monsters die zijn genomen van de plek waar de Skripals zijn vergiftigd in Salisbury.

BZ

De OPCW bevestigde donderdag dat de dubbelspion is vergiftigd met een zenuwgas en zei dat dat alleen in een geavanceerd laboratorium gemaakt kan zijn. Details over het gas maakte de OPCW niet openbaar. Ze stonden wel in een geheim rapport.

Lavrov zegt nu dat in het document staat dat het zenuwgas BZ is aangetroffen door de OPCW. Dat was volgens hem onderdeel van het chemische arsenaal van de VS, Groot-Brittannië en andere NAVO-landen. De Sovjet-Unie en Rusland zouden het gas nooit hebben ontwikkeld.

Het is niet de eerste keer dat Rusland naar het Westen wijst: begin april suggereerde Moskou al dat het gifgas mogelijk uit een Brits laboratorium afkomstig was. Een paar dagen later zei de Russische VN-ambassadeur dat er een “hoge mate van waarschijnlijkheid” was dat inlichtingendiensten van andere landen Skripal vergiftigd hebben. De Britse ambassadeur Karen Pierce bracht daar toen tegenin dat Rusland al 24 theorieën had gepresenteerd over de vraag wie achter de aanval zit.

Novitsjok

Lavrov voegde verder toe dat er volgens het laboratorium sporen zijn gevonden van het gas A234, een variant van novitsjok. De Britten zeiden eerder al dat er novitsjok is gebruikt bij de aanslag.

Volgens Lavrov staat in het OPCW-rapport dat de aanwezigheid van A234 volgens het laboratorium bijzonder is, aangezien het gas erg vluchtig is en er een lange tijd heeft gezeten tussen de aanslag en het nemen van de monsters. Hij suggereerde daarmee dat het A234 niet gebruikt kan zijn om de Skripals te vergiftigen.

Volste vertrouwen

Het Zwitserse laboratorium zegt dat het niet kan reageren op de opmerkingen van Lavrov en verwijst naar de OPCW voor een officiële reactie.

Wel laat het laboratorium weten dat het het volste vertrouwen heeft in het Britse laboratorium dat eerder onderzoek heeft gedaan naar de monsters en concludeerde dat er novitsjok is gebruikt. De Britten werken net als het Zwitserse laboratorium samen met de OPCW. Die organisatie heeft zelf nog niet gereageerd.

 

Nederlandstalige- geselecteerde- maar niet gepubliceerde artikelen:

[rss url=https://www.instapaper.com/folder/3512068/rss/6196606/hBBwhP0ZNQTzoQKPjMpBOlQ75o show_title=true show_links=ture show_summary=true show_author=true show_date=true recent=false]

%d bloggers liken dit: