Netanyahu Eist Opnieuw Oorlog

01-05-18 07:46:00,

Netanyahu: Iran heeft gelogen over kernwapenprogramma

De bekendmaking zet de Irandeal onder druk. Trump dreigt al langer om uit het akkoord te stappen, maar Europese leiders proberen dit te voorkomen. Israël wil graag van de deal af.

 

  • Jannie Schipper
  • Vincent Sondermeijer

 30 april 2018 om 19:35

De dossierkasten doen het hem. De Israëlische premier tovert ze theatraal onder een zwarte doek vandaan als de eerste de beste amateur-goochelaar. Israël zou beschikken over een geheim Iraans archief van maar liefst 55.000 bladzijden en 183 cd’s met materiaal over het kernwapenprogramma. De belangrijkste boodschap die Benjamin Netanyahu maandagavond had tijdens zijn live uitgezonden toespraak: de deal tussen Iran en de wereld is gebaseerd op gebakken lucht.
De Israëlische premier toonde een powerpoint-presentatie van ‘Project Amad’, een project dat als expliciet doel zou hebben gehad kernwapens te ontwikkelen. Nadat het officieel was gestopt, zou het nucleaire programma zijn voortgezet onder een andere naam maar met dezelfde medewerkers. Iran zou in 2015 tegen het internationale atoomagentschap IAEA hebben gelogen over het programma. 
Al waren sommige elementen nieuw, het doel van de in het Engels gehouden presentatie was duidelijk niet het delen van gevoelige informatie met betrokken overheidsdiensten die ernaar zouden kunnen handelen, maar het overtuigen van een met name Amerikaans publiek dat de Iran-deal een farce is die onmiddellijk beëindigd dient te worden. 

Telefoontje met Trump
Met zijn actie lijkt de Israëlische premier het laatste zetje richting afgrond te geven aan de veelbesproken overeenkomst, waarvan 12 mei besloten wordt of die verlengd wordt. De speech kan geen verrassing zijn geweest voor Trump. Een dag eerder was zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op bezoek in Israël, en ook de Amerikaanse president zelf belde met Netanyahu. Israëlische analisten noemen de persconferentie dan ook „achtergrondmuziek” voor de verwachte aankondiging dat Trump uit de overeenkomst stapt.
De Amerikaanse president heeft herhaaldelijk gedreigd de deal tussen Iran en de VS, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland op te zeggen. De overeenkomst werd gesloten onder Trumps voorganger Barack Obama. 
De laatste weken hebben verschillende Europese regeringsleiders, met aan kop de Franse president Emmanuel Macron, op Trump ingepraat in een poging de internationale overeenkomst met Iran te redden. Israël zou graag een einde zien aan de deal.  » Lees verder