Israël zet door provocaties Golan weer op het spel

Israël zet door provocaties Golan weer op het spel

16-05-18 06:07:00,

De wederzijdse raketbeschietingen tussen Syrië en Israël van vorige week zijn een belangrijke ontwikkeling. Het gaat om de totstandkoming van nieuwe verhoudingen in de Levant, de door Israël bezette Golanhoogten zijn ineens een slagveld in het Syrische conflict geworden.

De versie van de gebeurtenissen die in de mainstream media overheerst begint met de vergelding door Israël van Iraanse raketaanvallen en het vernietigen door de Israëlische krijgsmacht van Iraanse militaire inrichtingen in Syrië. Die informatie is echter kwestieus, want ze komt vrijwel uitsluitend uit Israëlische bron en Israël laat geen gelegenheid voorbijgaan om op de vermeende Iraanse dreiging te tamboereren.

In de aanloop naar de schermutselingen van 10 mei – net nadat de regering Trump bekend maakte dat het uit het kernakkoord met Iran stapte – begonnen Israëlische functionarissen te waarschuwen voor een aanstaande Iraanse aanval vanuit Syrië. Een woordvoerder van het Israëlische leger meldde later dat een eleite-eenheid van het de Islamitische Revolutionaire Garde 20 raketten had afgevuurd op de door Israël bezette Golanhoogten, waarop de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman opschepte dat Israël “bijna alle Iraanse infrastructuur in Syrië” geraakt had. Generaal Ronen Manilas beschreef de Israëlische acties als “een van de grootste operaties van de Israëlische luchtmacht in het afgelopen decennium.” Nadat het stof was gaan liggen, rees echter een heel ander beeld van de gebeurtenissen op.

Een gang langs de daadwerkelijke chronologie van het conflict laat zien dat Israël het incident initieerde door Syrische militaire doelen in Kisweh (voorsteden van Damascus) en Baath city (Quneitra) aan te vallen in de twee dagen daarvoor. Rusland had zowel Syrië als Iran voor de aanstaande Israëlische aanval gewaarschuwd, zodat het erop lijkt dat Iraanse militairen noch wapensystemen geraakt zijn. Het Syrische leger (dus niet de Iraanse Revolutionaire Garde) vergold deze aanvallen door 55 raketten af te vuren op Israëlische militaire posten en inrichtingen in het bezette gebied van de Golanhoogten. Lokale Arabische media identificeerden deze doelwitten als cruciale Israëlische surveillancecentra, waardoor de ‘ogen en oren’ van Israël langs de vitale demarcatielinie voor een aanzienlijk deel uitgeschakeld werden. Israëls zogeheten Iron Dome-verdedigingssysteem bleek niet in staat de meeste van deze raketten uit te schakelen, terwijl het Syrische leger meer dan de helft van de Israëlische raketten onderschepte, volgens Russische militaire functionarissen.

Hoe het ook zij: de militaire acties over en weer waren de eerste grote schermutseling tussen Syrië en Israël in de bezette Golanhoogten sinds 1973,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: