95 organisaties roepen VN op tot onderzoek naar Israëlisch geweld – The Rights Forum

95 organisaties roepen VN op tot onderzoek naar Israëlisch geweld – The Rights Forum

18-05-18 04:01:00,

Nieuws

Genoeg is genoeg

Verenigde Naties oorlogsmisdaden VN-Mensenrechtenraad

Tijd voor een rechtvaardig Israël-Palestina beleid

Help ons dat te realiseren

Steun ons

Genoeg is genoeg / 95 organisaties roepen VN op tot onderzoek naar Israëlisch geweld

De VN-Mensenrechtenraad spreekt vandaag over het instellen van een onafhankelijk onderzoek naar het Israëlische geweld tegen de Palestijnse bevolking van Gaza. ‘Geen rechtvaardigheid zonder waarheid.’

Zeid Ra’ad Al Hussein, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.UN Photo / Jean-Marc Ferre 

‘Genoeg is genoeg.’ Onder die noemer hebben 95 internationale organisaties, waaronder The Rights Forum, de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht door Israël tijdens de recente Palestijnse demonstraties.

De organisaties stellen in een goed gedocumenteerd betoog dat Israël zich sinds 30 maart in met name Gaza schuldig heeft gemaakt aan willekeurig en buitensporig geweld, dat mogelijk neerkomt op het moedwillig doden van ongewapende burgers, waarbij sprake kan zijn van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Mensenrechtenraad bijeen

De Raad komt vandaag op verzoek van zo’n 25 landen in een speciale zitting bijeen. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad Al Hussein, opende de zitting met een scherpe verklaring, waarin hij stilstond bij het grote aantal doden en gewonden dat sinds 30 maart in Gaza is gevallen. Alleen al op 14 mei vielen volgens Al Hussein zestig doden en 1360 gewonden onder de Palestijnse betogers. Aan Israëlische zijde zou één militair gewond zijn geraakt; hij werd geraakt door een steen.

Al Hussein nam afstand van de Israëlische bewering (€) dat het grote aantal doden en gewonden een ‘PR-overwinning voor Hamas zou zijn’. In plaats daarvan sprak hij van ‘een tragedie voor duizenden families’. Ook de beweringen van de Israëlische premier Netanyahu dat demonstranten werden ‘betaald door Hamas’ en dat Israël alles in het werk zou hebben gesteld om ‘het aantal slachtoffers te beperken’ werden door Al Hussein van tafel geveegd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: