Tommy Wieringa: ‘Meedogenloze Israelisch Staatsterrorisme.’

Tommy Wieringa: ‘Meedogenloze Israelisch Staatsterrorisme.’

18-05-18 03:04:00,

PREMIUM
Tommy Wieringa © Marco Okhuizen

Meedogenloos Israëlisch staatsterrorisme
Tommy Wieringa schrijft wekelijks over wat hem bezighoudt.

Tommy Wieringa 18-05-18, 06:00 

De grens tussen Israël en Gaza: scherpschutters tegenover brandende autobanden, traangas spuwende drones tegenover stenen. Wie geweld gebruikt, zei Trump-schoonzoon Jared Kushner, is onderdeel van het probleem en niet van de oplossing. Daarmee doelde hij beslist niet op het Israëlische staatsgeweld waarbij meer dan honderd Palestijnen op veilige afstand werden geëxecuteerd en duizenden andere werden verwond. Nee, het was een ondubbelzinnige veroordeling van de machteloze stenen van duizenden Gazanen die hun nood kwamen uitschreeuwen aan de grens. 

Overigens is het woord ‘grens’ hier misleidend omdat een grens een mate van territoriale gelijkwaardigheid suggereert. Palestijnen hebben over hun grenzen niets te vertellen en kunnen die ook niet vrijelijk passeren, zodat het beter is te spreken van een gevangenishek. Dat geldt ook voor de grens op zee, waar Palestijnse vissers zich tot zes zeemijl buiten de kust mogen begeven – daar voorbij worden ze door de Israëlische marine doodgeschoten.

Palestij­nen hebben over hun grenzen niets te vertellen en kunnen die ook niet vrijelijk passeren

Tommy Wieringa

Over deze openluchtgevangenis schreef de in Gaza woonachtige auteur Atef Abu Saif afgelopen maandag in The Guardian: ‘De afgelopen zeventig jaar hebben de Gazatrook veranderd in een gevangenis waar iedereen levenslang uitzit; ook onze kinderen zijn tot levenslang veroordeeld, zoals ook hun kinderen, enzovoort.’

Atef Abu Saif ken ik helaas alleen indirect – hij promoveerde aan hetzelfde Toscaanse instituut als mijn echtgenote, maar in de tijd dat ik daar met haar was, mocht hij Gaza niet verlaten om zijn onderzoek voort te zetten, zodat ik hem nooit in levende lijve heb ontmoet. Over de Israëlische strafexpeditie in 2014 schreef hij ‘The drone eats with me’, een ooggetuigenverslag van de vernietiging van meer dan tweeduizend Palestijnen en zeventienduizend gebouwen.

De recente Palestijnse protesten, schrijft Abu Saif, zijn geen oproep tot de vernietiging van Israël, maar bedoeld om de wereld te laten zien dat de Palestijnen niet eeuwig zo kunnen blijven leven. Met andere woorden: niet het bestaansrecht van de staat Israël is in het geding, maar dat van de gewone Palestijnen die zij gevangenhoudt.  » Lees verder

%d bloggers liken dit: