Ons Geld, Vollgeld en Dinero Seguro

Ons Geld, Vollgeld en Dinero Seguro

21-05-18 01:56:00,

 

[

 

 

Ons Geld, Vollgeld en Dinero Seguro

Wij zijn niet alleen. In diverse landen komt het gelddebat op gang. De Zwitsers gaan stemmen of ze ‘Vollgeld’ willen. En in Spanje wordt gepleit voor ‘Dinero Seguro’.

 

 

Na de zomer gaat dan eindelijk het WRR-rapport verschijnen (naar verluid). Er is dan meer dan twee jaar aan gewerkt. Dit is het rapport dat de Tweede Kamer wilde om ‘geldschepping’ te gaan begrijpen. Volgens toenmalig minister Dijsselbloem geeft het antwoord op de vraag of de overheid de geldpers in eigen hand moet nemen. Wij zien het met belangstelling tegemoet.

Volreserve-geld
Intussen beginnen ook andere landen zich te roeren. De Zwitsers mogen binnenkort naar de stembus om te kiezen voor ‘volreserve-geld’. Een plan om banken te verbieden het geld van hun klanten voor zichzelf te gebruiken. In plaats daarvan moeten ze het dan stallen bij de Zwitserse centrale bank. Volgens de peilingen zijn de initiatiefnemers zeker niet kansloos. De banken houden hun adem in. Het is toch ongehoord dat het volk zich nu met hun zaken gaat bemoeien?

 

 

Over het Zwitserse Vollgeld initiatief hebben wij een stuk geschreven waarin we het relateren aan onze eigen campagne. We richten de aandacht daarbij ook op Spanje. Daar is een voormalige centralebankpresident op de barricade geklommen. Hij wil af van de privileges die banken genieten, en overstappen op Dinero Seguro: veilig geld. Mooi dat een centraal-bankier nu hardop twijfelt over het gammele geldstelsel dat hij overeind moest houden. Hij wil nu een structurele oplossing voor het bankgeldprobleem. Daartoe moeten banken gewone ondernemingen worden, zonder steun van overheid en centrale bank.

Privileges
De privileges van banken komen ook aan bod in onze bijdrage voor het nieuwe boek van Ad Broere. Daarin leggen we kort uit wat er mis is met ons geld, en hoe dat kan worden opgelost. De hoofdzaken zijn: afschaffing van alle privileges van de banken en invoering van digitaal contant geld. Dan wordt ons geld dienstbaar en veilig, en wordt kredietverlening een onvervalste markt.

 

 

Internationale beweging
Deze maand zijn wij gastheer voor groepen uit de hele wereld, om te spreken over de geldhervorming.  » Lees verder

%d bloggers liken dit: