Zestig doden in Gaza, het einde van het geweten van Israël

Zestig doden in Gaza, het einde van het geweten van Israël

22-05-18 07:23:00,

Commentator Gideon Levy is samen met collega’s als Amira Hass, Uri Avnery en Ilan Pappé een van de weinige stemmen in Joods-Israël die nog door de mist heen kijkt van de zionistische praktijk en ideologie. Ondanks de onuitspreekbare wreedheden die er al aan voorafgingen ziet hij in Gaza 2018 een moreel dieptepunt. “Israël heeft geen geweten.”

“Wanneer zal het ogenblik komen dat de massamoord op Palestijnen ook maar iets zal betekenen voor rechts? Wanneer zal het ogenblik komen dat de massamoord op burgers centrum-links ook maar in de geringste mate zal schokken? Als 60 afgeslachte mensen het niet doen, 600 misschien? Zal 6.000 hen in actie doen schieten?

Wanneer zal dat ogenblik komen dat een kleine hint van menselijke gevoelens de kop opsteekt, al was het maar voor even, voor de Palestijnen? Sympathie? Op welk ogenblik zal iemand halt roepen en mededogen suggereren, zonder te worden gebrandmerkt als een excentriek of een hater van Israël?

Wanneer zal er een ogenblik komen dat iemand toegeeft dat het slachter toch ook enige verantwoordelijkheid draagt voor zijn slachtpartij, niet alleen de slachtoffers, die uiteraard ‘verantwoordelijk zijn voor hun eigen afslachting’?

Zestig mensen waren voor niemand van enig belang – 600 misschien wel? 6.000 dan maar? Gaat Israël dan ook zijn uitvluchten en rechtvaardiging vinden? Zal de blaam dan ook gelegd worden bij de slachtoffers en hun ‘dispatchers, zonder dat een woord van kritiek, mea culpa, bezorgdheid, medelijden of schuld wordt gehoord?

Op maandag (14 mei), toen de dodentol alarmerend de hoogte in ging, vierde Jeruzalem de (Amerikaanse) ambassade en verheugde Tel Aviv zich over Eurovisie. Het ziet er naar uit dat een dergelijk moment zich nooit meer zal voordoen. De Israëli’s zijn onherroepelijk gebrainwasht, hun harten voorgoed afgesloten. Het leven van een Palestijn is niet langer iets waard …

Het is moeilijk om je een meer wreedaardige morele eclips voor te stellen. Het is niet moeilijk om zich een omgekeerd scenario in te beelden: 60 Israeli’s vermoord op één dag, terwijl de menigte de ambassade in Ramallah vieren en zich verheugen over een concert waarbij de winnaar van ‘A Star is Born’ (de Arabische versie van ‘The Voice’) wordt toegejuicht, terwijl tv-presentatoren en geïnterviewde gasten live tijdens de uitzending zitten te giechelen. Oh, die Palestijnse beesten, oh,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: