Fransen demonstreren in 130 steden – De Lange Mars Plus

Fransen demonstreren in 130 steden – De Lange Mars Plus

23-05-18 06:01:00,

Al maanden verzetten de Fransen zich tegen het beleid van Macron. Het spoorwegpersoneel, ambtenaren en studenten lijken elkaar gevonden te hebben op 22 mei. Ze staken vandaag en houden gezamenlijk protestmanifestaties in meer dan 130 steden.

Ze lijken elkaar eindelijk gevonden te hebben de Franse tegenstanders van Macron. Elke groep is al maanden bezig met protestacties, nu doen ze het samen. De studenten, zijn al weken bezig met het bezetten van hun campussen, van Parijs tot Lyon. Zij demonstreren tegen het selectiebeleid bij hun studiekeuzes.

Franse ambtenaren staken tegen regeringsplannen om 120.000 banen te schrappen tot 2022. Negen vakbonden willen hoger loon en zijn tegen de toename van korte termijn arbeidscontracten. Het is de derde keer sinds mei vorig jaar dat zij landelijk staken. Macron heeft beloofd de kosten van de overheidsdiensten te verminderen.

“De hervorming van de spoorwegmaatschappij SNCF is van symbolisch belang voor de president, elf maanden na zijn verkiezing. Emmanuel Macron wil laten zien dat Frankrijk de structurele hervormingen uitvoert die de EU eist. Een strikt begrotingsbeleid is een teken zijn van goede wil om de steun van Duitsland te krijgen voor zijn plannen voor Europa”, schreef Le Soir.

De Franse spoorwegen SNCF zijn ooit genationaliseerd en de werknemers hebben een speciaal sociaal contract met werkzekerheid en een vroege pensionering. Het is een van de beste spoorwegen ter wereld met een toegankelijk, betaalbaar en snel net. Dat staat nu dus op de tocht als de Macronnaise plannen doorgaan.

“Ik zie het niet graag gebeuren dat de bewegingen samenkomen”, zegt de Franse premier Edouard Philippe in Le Parisien op 8 april. De reactie van het lid van de linkse partij la France Insoumise, Thomas Guénolé: “Angst dat de strijdbewegingen samenkomen? Waarom angst? Het is iets dat ons eerder zou moeten verheugen. Als grote stakingen de economie blokkeren, geeft de overheid zich over. 1919, 1936, 1953, 1968, 1995 … Zonder uitzondering.”

Parijs

Tientallen duizenden leerkrachten, spoorarbeiders, buschauffeurs, verpleegkundigen, vuilnismannen, studenten, scholieren, op straat in #Parijs om onze openbare diensten te verdedigen. #22mai pic.twitter.com/yKfjGpE9Lr

— Michael Verbauwhede (@mverbauwhede) 22 mei 2018

Ce sont désormais les militants cagoulés qui dictent le tempo du défilé.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: