Schieten op ongewapende demonstranten valt niet te verdedigen.

Schieten op ongewapende demonstranten valt niet te verdedigen.

23-05-18 01:23:00,

Juist de Palestijnen moeten zich verdedigen

Je kan niet voor zowel Palestijnen als Israëliërs begrip opbrengen en beiden deels gelijk geven, zegt Charles Ducal. Want het is onweerlegbaar wie de agressor is. 

CHARLES DUCAL
Wie? Dichter en prozaschrijver. Mede-auteur van ‘Gaza. Geschiedenis van de Palestijnse tragedie’.
Wat?  Israël verdedigt zich niet, maar voert een oorlog.

In 1945, op het einde van de oorlog, stond mijn grootmoeder oog in oog met een Duitse officier die twee van de kinderen in huis aanwees als Joodse kinderen. Zij woonden veilig op de boerderij, als ‘Belgische stadskinderen’. Tot de officier hen aanwees. Gelukkig liet hij het daarbij. Die scène blijft van generatie op generatie voortleven in het familiegeheugen. Mijn grootouders werden in 2002 door het Israëlische Instituut Yad Vashem opgenomen onder de ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’, met felicitaties van de Israëlische ambassadeur.
Mocht mijn grootmoeder vandaag de beelden zien van hoe het Israëlische leger dood en terreur zaait onder ongewapende demonstranten, ze zou zonder twijfel de Palestijnse kinderen van nu vereenzelvigen met de Joodse van toen en mevrouw Frankel zou wel de laatste zijn van wie ze felicitaties zou willen krijgen. Zou dat dan antisemitisme zijn? Natuurlijk niet. Het zou een spontane en vanzelfsprekende reactie zijn vanuit exact dezelfde gevoelens die haar toelieten een ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ te worden.
Fanatieke bezwaren?
Wat zo vanzelfsprekend zou zijn voor mijn grootmoeder, wordt vandaag sluipenderwijs omgedraaid. ‘Als critici van Israël het hebben over “de zionisten” in plaats van over “de Israëliërs” weet je bijna zeker dat het om fanatici gaat’, beweert Ian Buruma (DS 19 mei). En hij verduidelijkt: ‘Links antisemitisme stoelt meestal op fanatieke bezwaren tegen de Israëlische behandeling van de Palestijnen.’ Fanatieke bezwaren? Welke zijn die dan wel?

De dag dat men in Israël het historisch onrecht erkent dat de Palestijnen aangedaan is en in de mate van het mogelijke wil herstellen, is dit conflict opgelost

Een half miljoen Palestijnen met terreur verdrijven? Hun steden en dorpen in beslag nemen en vernielen? Een staat en discriminerend wettenstelsel creëren op basis van het onderscheid tussen Joden en niet-Joden? VN-resoluties negeren? Water en grond stelen, huizen plat bulldozeren, olijfgaarden en akkers vernielen? Normaal verkeer verhinderen tussen thuis en werk, thuis en familie, thuis en ziekenhuis door een netwerk van checkpoints?  » Lees verder

%d bloggers liken dit: