Amerikaanse sancties tegen Iran bespoedigen Euraziatische economische integratie

Amerikaanse sancties tegen Iran bespoedigen Euraziatische economische integratie

24-05-18 08:58:00,

De westerse (lees: Amerikaanse) politiek heeft reeds enige tijd de diplomatie door economische pressie vervangen. In hun arrogantie veronderstellen ze daarbij de enigen te zijn waarop de rest van de wereld zich zou kunnen oriënteren en dat wie dat niet doet ‘geïsoleerd’ zou zijn. Het voorbeeld van Iran heeft recent weer het tegendeel laten zien.

Eerder deze maand sloot in de Kazachse hoofdstad Astana de Euraziatische Economische Unie, gevormd door Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Rusland en Wit-Rusland een verdrag met Iran af over handelsvereenvoudigingen. Essentie van de overeenkomst is de afzwakking of zelfs opheffing van heffingen voor bepaalde groepen producten. Dit heeft betrekking op producten die ongeveer de helft van het huidige handelsvolume uitmaken, dat vorig jaar 2,7 miljard USD bedroeg, zo verklaarde de voorzitter van de Euraziatische Economische Unie (EEU), de Armeen Tigran Sargsjan. Zo zal de EEU zijn importheffingen op Iraanse industrieproducten van acht naar gemiddeld 4,7 procent verlagen. Andersom zal Iran zijn heffingen van 22,4 naar 15,4 procent verlagen. Hiermee hopen de betrokken landen de handel te stimuleren en met 50 procent te doen toenemen. Deze overeenkomst werd afgesloten voor een aanvankelijke periode van drie jaar. Aansluitend moet het dan door een omvattend vrijhandelsakkoord afgelost worden.

De EEU en de Euraziatische Economische Gemeenschap, waaruit de Unie in 2015 ontstond, is een binnenmarkt en een douane-unie, die in 2014 door Kazachstan, Rusland en Wit-Rusland opgericht werd en waarbij zich in het eerste jaar van zijn bestaan ook nog Armenië en Kirgizië aansloten. Hoewel de vijf landen van de EEU mondiaal vooralsnog geen dominant economisch blok vormen, vormen ze toch een markt van meer dan 180 miljoen inwoners. Doel van de samenwerking is de vereenvoudiging van de uitwisseling van kapitaal, goederen en diensten. Daarnaast proberen de deelnemende landen hun economische beleid op elkaar af te stemmen waar dat wederzijds voordeel oplevert.

De Moskouse politicoloog Alexej Markin wijst op de politieke betekenis van het akkoord tussen de EEU en Iran: “In een tijd waarin de VS druk op Iran uitoefenen, is Rusland bereid zijn partner Iran te ondersteunen en ook de andere EEU-leden daarvoor te winnen. Bovendien het akkoord met Iran ook signaal van Poetin aan de Europeanen, dat Europa zich anders dan het gewend is ook van de opstelling van de Amerikaanse president kan distantiëren. Daarmee kan een precedent geschapen worden.”

Blijf op de hoogte van nieuws,  » Lees verder

%d bloggers liken dit: