Met deze petitie help je Facebook breken

Met deze petitie help je Facebook breken

24-05-18 07:36:00,

“Mark Zuckerberg is in het bezit van beangstigend veel macht.” Met deze slagzin voert een coalitie activisten campagne om de macht van Facebook te breken. De groepen willen met de petitie Free From Facebook de Amerikaanse democratie redden van fake news en het monopolie van het bedrijf inperken.

Als je niet op Facebook zit, dan maak je waarschijnlijk wel gebruik van Instagram, WhatsApp, of Messenger. Welk medium je ook gebruikt, je gebruikersdata komen bij één en dezelfde man terecht: Mark Zuckerberg. Daar maken Amerikaanse activistengroepen zich zorgen over en trachten, met behulp van een petitie, een einde te maken aan de machtspositie van Facebook.

De coalitie bestaat uit een breed scala aan bezorgde groepen. Onder andere Demand Progress, Move On, Citizens Against Monopoly en Open Markets Institute focussen zich op de concurrentiebeperkende praktijken van een monopolie. Ook minderheidsbelangen staan op de agenda met groepen zoals Jewish Voice for Peace en Change Muslim Grassroots Movement.

Breaking Facebook into Pieces

Zelf heeft Zuckerberg “niet het gevoel dat Facebook een monopolie is”, maar de ondertekenaars van de petitie denken daar anders over. Volgens hen is de machtspositie van Facebook een bedreiging voor elke democratie aangezien het mogelijke concurrentie opkoopt en zo elke vorm van eerlijke innovatie en consumentenkeuze onmogelijk maakt.

Waarom zou jij je als Facebook-gebruiker – en zelfs als niet-gebruiker – zorgen moeten maken over de grootte van een bedrijf? De campagne wil je bewust maken van de macht die Facebook in handen heeft. Hoe ruimer de marktgrootte, hoe verder het je kan volgen en hoe meer jouw persoonlijke gegevens waard zijn. Als gebruiker betaal je namelijk niet de prijs van het platform, maar wel die van een gebrek aan privacy.

Met een petitie en een advertentiecampagne – onder andere op Facebook en Instagram – leggen de groepen druk op de Federale Handelscommissie die volgens hen strengere privacy-regulering moet opleggen. Ze eisen de opsplitsing van Instagram, WhatsApp en Messenger in concurrerende netwerken, zodat communiceren tussen de platformen opnieuw met een veilig gevoel kan.

Olie in de nieuwe data

Is het überhaupt mogelijk om een monopolie te breken? Er zijn alvast historische precedenten. In 1911 besloot de Hoge Raad dat Standard Oil in strijd is met de antitrustwetgeving en eiste het Congres de opsplitsing van het imperium,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: