VRT: uw berichtgeving over bloedbad in Gaza was degoutant

VRT: uw berichtgeving over bloedbad in Gaza was degoutant

24-05-18 07:48:00,

VRT-journalisten, uw verslaggeving over het bloedbad dat het Israëlische leger aanrichtte in Gaza was een absoluut dieptepunt. Ze was vooringenomen, feitelijk fout, bij momenten obsceen en vooral heel laf. U heeft verzaakt aan de meest essentiële journalistieke principes. Correctheid en eerlijkheid hebt u ingeruild voor een postmoderne valse onbetrokkenheid.

Beste collega’s van de VRT-nieuwsdienst,

We zullen het toch nog eens moeten hebben over uw verslaggeving over de slachtpartij in Gaza van vorige week. We hebben het even laten bezinken. Op het moment zelf konden we enkel een pantoffel naar het scherm gooien telkens één van uw sterreporters in beeld verscheen.

Nu, een week later, kunnen we met grote stelligheid schrijven: uw verslaggeving was een absoluut dieptepunt. Ze was vooringenomen, feitelijk fout, bij momenten obsceen en vooral heel laf. U heeft verzaakt aan de meest essentiële journalistieke principes. Correctheid en eerlijkheid hebt u ingeruild voor een postmoderne valse onbetrokkenheid.

Dan hebben wij het niet over kleinigheden waar één van uw journalisten zichzelf al voor verantwoord heeft. Dat hij bijvoorbeeld op de dag dat 60 mensen werden neergekogeld aan de verkeerde kant stond, dit wil zeggen aan de kant van de daders van dat extreme geweld. Nee, ik heb het over heel uw berichtgeving, elk woord, elke zin, elk beeld die totaal fout waren.

Neem bijvoorbeeld het item dat de dag na het bloedbad werd voorgelezen in de ochtendjournaals.

“Er wordt gevreesd voor nieuw geweld in de Palestijnse gebieden vandaag. Na het dodelijke geweld gisteren bij de grens van de Gazastrook met Israël. Daar vielen meer dan 50 doden, allemaal Palestijnen. Het geweld is een reactie op de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.”

Er ‘vielen’ geen doden. Bij een vreedzaam protest werden zestig betogers – mannen, vrouwen en kinderen – koelbloedig en heel doelbewust doodgeschoten. De enige reden waarom u die beschrijving gebruikt, is om de daders buiten beeld te houden.

Er is zelfs ook niet eens een grens tussen de Gazastrook en Israël. Officieel is het een ‘barrière’ (kijk maar op de bijhorende Wikipedia-pagina). Het gaat om een streep die getrokken werd door de overwinnaar in een gewapend conflict dat al 70 jaar duurt. Op die streep werd een hoogtechnologisch hekken gebouwd dat bemand wordt door soldaten die uitdrukkelijk het recht kregen om te schieten op elke Palestijn die te dichtbij komt.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: