Word ook herenboer en neem voedselproductie zelf in handen – De Lange Mars Plus

Word ook herenboer en neem voedselproductie zelf in handen – De Lange Mars Plus

25-05-18 06:45:00,

Het is een bijzondere vorm van samenwerking tussen de professionele boer en 200 huishoudingen die financier en klant tegelijkertijd zijn. De gezinnen worden de zogenaamde ‘Herenboeren’, zij pakken de regie over de productie van hun eigen voedsel terug. Dit vervangt de grote industriële landbouw. Met dit initiatief kan de hele bevolking gevoed worden en houden we nog land genoeg over.

Op dit moment zijn er Herenboer – coöperaties in acht regio’s in Nederland. Aansluiten en meedoen kan in Boxtel, Weert, Helmond, Breda, Tilburg, Soest, Ede en Rotterdam. Er is een draaiende Herenboerderij in Boxtel, er zijn vijf stichtingen opgericht en vier initiatieven die daar naartoe onderweg zijn. Een Herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf. Het is ongeveer 20 hectare groot en brengt in beginsel voedsel voort.

In Boxtel staat de eerste Herenboerderij van Nederland, breng een bezoek en laat je uitleggen hoe het werkt.

“De grootste winst van deze vorm van boeren is dat je niet werkt voor de markt, je bént de markt.” https://t.co/QKqDbbOatL

— Voedselbosbouw Nederland (@voedselbosbouw) 11 mei 2018

Voor mensen die een dergelijk initiatief willen starten of zich willen aansluiten bij een bestaande coöperatie wijst de website van herenboeren de weg. Zij onderscheiden vijf fasen waarbinnen de realisatie tot stand kan komen, van oriëntatie tot exploitatie door de coöperatie van de boerderij. Er wordt uitgegaan van een inleg per huishouding van zo’n 2000 euro en per mond moet daarna wekelijks 10 euro opgebracht worden voor de levering van groente, fruit en vlees (eventueel). De opstart wordt ondersteund door Herenboeren Nederland.

Herenboeren Nederland is begonnen in Boxtel, waar in 2006 Frits Bevort naar manieren zocht om landgoed Wilhelminapark een duurzame invulling te geven. Hij kwam in contact met Geert van der Veer die zag kansen voor een alternatief, duurzaam en eerlijk model voor voedselproductie. Om de beweging naar meer Herenboerderijen mogelijk te maken, werd in 2014 Stichting Herenboeren Nederland opgericht.

Herenboeren wil tot 2026 in heel Nederland de ontwikkeling van tientallen Herenboerderijen mogelijk maken. Zij doen dit vanuit de visie dat  natuurgedreven grondgebruik,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: