Exclusieve lobbyclub DTIB zorgt voor nog veel meer cadeaus voor multinationals

Exclusieve lobbyclub DTIB zorgt voor nog veel meer cadeaus voor multinationals

26-05-18 10:43:00,

De Dutch Trade and Investment Board probeert al jaren de fiscale maatregelen die van Nederland een belastingparadijs maken, te behouden of uit te breiden. Een degelijke onderbouwing ontbreekt echter.

Dit stuk in 1 minuut

  • Onder druk gezet door een fiscale internationale race naar de bodem en de onthullingen over de rol van Nederland als spil in belastingontwijking, besluit de DTIB in 2014 een nieuwe werkgroep in het leven te roepen.
  • In deze ‘werkgroep Vestigingsklimaat’ zitten vijf ministeries en onder meer de Nederlandse Vereniging van Banken, De American Chamber of Commerce en het VNO-NCW.
  • Uit via een Wob-verzoek openbaar geworden vertrouwelijke notulen blijkt dat er wordt gelobbyd voor tal van fiscale maatregelen die goed zouden zijn voor de BV Nederland. Deugdelijke onderbouwing ontbreekt echter. Het omgekeerde is waar: net als bij het afschaffen van de dividendbelasting zijn er vooral feiten voorhanden die het tegendeel aantonen. Daar trekt het exclusieve lobbygezelschap zich echter niets van aan.
  • Waar de DTIB liever zijn schouders onder zet: marketing. De maatschappelijke waardering voor het Nederlandse vestigingsklimaat dient omhoog te worden geschroefd.


Lees verder

5 juni 2014. Plaats van handeling: de Malietoren in Den Haag, het hoofdkantoor van werkgeversvereniging VNO-NCW. Terwijl het verkeer op de Utrechtsebaan onder ze door raast, zitten voorzitter Bernard Wientjes, minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen en Randstad-ceo Hans Zwarts aan de vergadertafel.

Gastheer Wientjes, volgens de Volkskrant de invloedrijkste man van Nederland, is aan het woord. Hij geeft aan — zo valt te lezen in de via een Wob-verzoek openbaar gemaakte notulen — ‘zich zorgen te maken om het vestigingsklimaat in Nederland, onder meer het belastingklimaat en de maatregelen ten aanzien van expats.’

De zorgen van Wientjes betreffen voornamelijk de toenemende internationale belastingconcurrentie. Die staat sinds enkele jaren nadrukkelijk in de belangstelling van vakbonden, politici en media. Sinds toenmalig president Barack Obama Nederland in 2009 voor het oog van de wereld een belastingparadijs noemde, neemt de druk op ons land toe om op te treden tegen onze rol als spil in internationale belastingontwijking.

Keer op keer is gebleken dat Nederland een voorname spil is in belastingontwijking

Een paar jaar eerder is er in het Verenigd Koninkrijk een storm van kritiek ontstaan op koffieconcern Starbucks: het bedrijf bleek over een omzet van 3 miljard pond slechts 8,3 miljoen pond belasting te betalen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: