Abortusreferendum in Ierland markeert begin van historische culturele shift

Abortusreferendum in Ierland markeert begin van historische culturele shift

28-05-18 02:00:00,

In een historisch referendum heeft het Ierse volk gestemd om het achtste amendement van de Ierse grondwet in te trekken. Dit maakt het voor de overheid mogelijk om abortus te legaliseren. Vandaag stappen nog gemiddeld negen vrouwen per dag op een vliegtuig naar Londen, Liverpool of Manchester omdat ze ongewenst zwanger werden. Zij beseffen dat ze bij de laatsten zijn.

De stemming illustreert een monumentale verandering ten aanzien van vrouwenrechten in Ierland. Het is een enorme opsteker voor de campagnevoerders van het eerste uur en voor duizenden vrouwen die onder het achtste amendement gedwongen werden tot het moederschap terwijl ze er vaak niet klaar voor waren. Ook waren er een aantal symbolische zaken die publieke deining veroorzaakten.

Zo waren er de zaken van Savita Halappanavar (een 31-jarige Ierse vrouw met Indiase roots die in 2012 stierf aan een bloedvergiftiging na een miskraam nadat een abortus haar eerder was geweigerd. Haar ouders riepen publiekelijk op om ‘Yes’ te stemmen in het referendum, IPS) en Amanda Mellet (zij liet haar zwaar misvormde foetus aborteren in de UK, en getuigde publiekelijk over het trauma van het verlies dat nog versterkt werd door de schaamte, de financiële kosten die ze moest maken voor de reis en het feit dat ze de stoffelijke resten van haar ongeboren kind moest achterlaten, IPS). Deze en duizenden andere vrouwen werden het slachtoffer van het achtste amendement.

Stilte en stigma

Actiegroepen zoals de ‘Termination for Medical Reasons’ kwamen op voor het recht van vrouwen om niet naar het buitenland te moeten reizen om een zwangerschap te beëindigen voor zwaar misvormde of niet-levensvatbare foetussen. Projecten zoals ‘In her Shoes’ en ‘Not at Home’ publiceerden de verhalen van vrouwen die een reis moesten ondernemen voor een abortus of toevlucht zochten tot abortuspillen om hun zwangerschap te beëindigen, alleen en zonder enige nazorg.

In ons onderzoek naar abortus, geleid door Fiona Bloomer van Ulster University, komt sterk naar voren hoe vrouwen lijden onder de stilte en het stigma dat abortus omhult. Ze getuigden over de kosten om te moeten reizen, de onzekerheid over het tijdig vrijaf krijgen op hun werk, en de bezorgdheden over de vertrouwelijkheid van hen die de ingreep doen en de eventuele toegang tot nazorg.

In de peilingen werd mensen gevraagd waarom ze overwogen om Yes te stemmen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: