MH17 en de geloofwaardigheid van Rutte

MH17 en de geloofwaardigheid van Rutte

29-05-18 10:00:00,

MH17 en de geloofwaardigheid van Rutte
3e gender8
DOOR  · 28 MEI 2018

Sinds de regering op aangifte van het JIT vorige week de banvloek uitsprak over Rusland en haar geloofwaardigheid vanwege MH17, staat ook haar eigen geloofwaardigheid in deze kwestie onder druk. Opmerkelijk genoeg zonder dat daarover een herkenbaar openbaar debat plaatsvindt. Onderzoek van Peil.nl maakt dat heel duidelijk.
Het gebruikelijke onderzoek van Maurice de Hond dat op zondagochtend werd gepubliceerd gaf dit weekeinde opmerkelijke cijfers te zien. Het is bijna grappig te moeten constateren dat die cijfers uitdrukten dat de wil om de regering te geloven er wel is, maar dat er desondanks veel twijfel heerst over diegenen die die mening aan de man brengen. Dat daarbij de naam Rutte prominent valt is niet verbazingwekkend: onze premier is berucht om zijn leugentjes, onwaarheden en loopjes met de waarheid als die hem beter lijken uit te komen. Met een premier die laat zien dat de overtreffende trap van populisme opportunisme is, is wantrouwen een logische reactie geworden. Meest opmerkelijk is nog wel dat de staatspropaganda over de zaak MH17 wèl lijkt te werken. Een paar van de cijfers van MdH, te beginnen met de staatspropaganda:
Geloofwaardigheid
Uit deze eerste cijfers blijkt het effect van onze staatspropaganda het duidelijkst. De gedachte dat het Russische leger MH17 heeft neergeschoten kwam vier jaar geleden nog bij bijna niemand op. Dit laat zien dat de wil de regering te geloven er wel is. Ook is er enig onbegrip, nu onze regering Rusland niet direct beschuldigd heeft zelf directe schuld te hebben, maar desondanks wel directe verantwoordelijkheid meent te kunnen claimen – een fijne nuance die de bevolking is ontgaan.  De toename van de twijfelaars en de gelovigen in betrokkenheid van Oekraïne is desondanks echter significant gegroeid. De twijfel zit echter dieper dan ooit:
Geloofwaardigheid
Vooral het aantal mensen dat verantwoordelijkheid van de regering van Oekraïne uitsluit is opvallend gedaald, waardoor zowel het Ja-kamp als dat van de twijfelaars even sterk zijn gegroeid. Dit is in tegenspraak met wat premier Rutte deze week uitdroeg, en dat door zijn dramatische terugkeer uit India voor de JIT-persconferentie moest worden onderstreept.
geloofwaardigheid
Veel heeft die persconferentie van afgelopen week echter niet geholpen voor het vertrouwen in een bevredigende afloop. Dit soort cijfers moet voor de regering een bittere pil zijn.  » Lees verder

%d bloggers liken dit: