Wat de Staatsomroep de NOS verzwijgt over Bellingcat

Wat de Staatsomroep de NOS verzwijgt over Bellingcat

29-05-18 02:02:00,

Wat de NOS verzwijgt over ‘journalist’ Eliot Higgins

gale boetticherHet Achtuurjournaal opende zondagavond met een onthulling van de Britse blogger Eliot Higgins; hij zou overtuigend bewijs hebben dat Russische militairen vlucht MH17 hebben neergeschoten. De NOS nam het verhaal kritiekloos over, gevolgd door vrijwel alle grote Nederlandse kranten. Wat daarbij niet verteld werd, is dat Higgins allesbehalve objectief is en bekend staat om zijn zeer onzorgvuldige werkwijze.

Voor wie het gemist heeft is hier een korte samenvatting afkomstig van NOS.nl:

“Het aantal mensen dat in beeld is voor het neerhalen van vlucht MH17 is teruggebracht tot zo’n twintig Russische militairen. Zij weten wie van hen op 17 juli 2014 de Buk-raket afvuurde op het toestel van Malaysia Airlines.
Dat zegt Eliot Higgins, de oprichter van het internationale onderzoekscollectief Bellingcat in een interview met de NOS. Het netwerk van burgerjournalisten spoorde via sociale media en andere openbare internetbronnen de militairen op.”

Het is onbegrijpelijk dat de NOS en andere media Higgins’ verhaal kritiekloos overnemen. Om dat in te zien, moeten we eerst kijken naar wie deze man is.
Eliot Higgins begon zijn blogcarriére in 2012, nadat het hem niet meer lukte om als financieel administrateur aan de bak te komen. Higgins, die tot dan toe geen enkele ervaring of expertise had op het gebied van buitenlandse politiek en oorlogvoering, begon met schrijven over de oorlog in Syrië. Later kwam daar ook de burgeroorlog in Oekraïne bij.
Zijn artikelen vielen op, omdat hij Assad en de Oekraïense rebellen continu van allerlei oorlogsmisdaden beschuldigde na – naar eigen zeggen – uitgebreid onderzoek te hebben gedaan op het internet. Zijn bevindingen werden al snel door gerenommeerde westerse media overgenomen, zoals The Guardian en The New York Times.
Dat Higgins’ onderzoek niet erg betrouwbaar is, bleek in de zomer van 2015. Door het Russische leger gepubliceerde satellietbeelden, waarop zou blijken dat vlucht MH17 werd neergeschoten vanuit Oekraïens gebied, werden door Higgins bestempeld als vervalst. Ook dit keer werd zijn mening weer massaal overgenomen door de westerse media, waaronder Der Spiegel.
Het Duitse weekblad moest echter al gauw door het stof gaan.  » Lees verder

%d bloggers liken dit: