Hoe de bonzen van de EU Italië in handen geven van extreemrechts

Hoe de bonzen van de EU Italië in handen geven van extreemrechts

30-05-18 08:46:00,

De Italiaanse president Mattarella kelderde de aanstelling van een eurocriticus tot minister van Financiën en liep daarmee met open ogen in de val die Salvini, kopman van het extreemrechtse Lega Nord gespannen had. Salvini kan zich nu opwerpen als staatsman en verdediger van de democratie in aanloop naar onafwendbare nieuwe verkiezingen.

(Door Christophe Callewaert, oorspronkelijk verschenen bij DeWereldMorgen foto: Salvaini in het Europees Parlement in 2017 (foto cc/flickr Europees Parlement)

De 76-jarige Mattarella maakte zondag de grootste politieke blunder van de voorbije decennia, eentje met mogelijk catastrofale gevolgen voor Italië en, ruimer, de hele Europese Unie. Drie maanden na de parlementsverkiezingen leek er eindelijk een nieuwe regering in de maak. Het zou een ongeziene coalitie worden tussen het populistische fenomeen 5-sterrenbeweging en het extreemrechtse Lega Nord.

De 5-sterrenbeweging was de grootste partij geworden met 32,7 procent. Lega Nord had met 17,4 procent kartelpartner Berlusconi overvleugeld. In hun uiteindelijke regeringsprogramma lieten beide partijen de radicale anti-EU-retoriek vallen. Van een referendum over de euro was geen sprake meer.

Salvini, kopman van Lega Nord, zou de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken worden. Hij zou verantwoordelijk worden voor de bouw van concentratiekampen voor 500.000 asielzoekers die daar tot 18 maanden zouden kunnen worden opgesloten in afwachting van hun deportatie. Het regeerprogramma beloofde ook de informele kampplaatsen van Roma te ontruimen en Roma-kinderen bij hun ouders weg te halen als ze onregelmatig naar school gaan.

Maar het waren niet die paragrafen uit het regeerprogramma die de onrust deden oplaaien binnen EU-kringen. Wat hen wel op de barricaden bracht, was het feit dat de nieuwe regering lak leek te hebben aan strenge begrotingsnormen.

De progressieve belasting voor bedrijven en sommige individuen die oploopt tot 43 procent zou vervangen worden door een flat tax van 15 en 20 procent. Voor werklozen zonder uitkering komt er een basisbedrag van 780 euro per maand, tenzij ze – en daar komt de angel – drie keer een werkaanbieding weigeren. De regering wil ook bepaalde pensioenmaatregelen terugschroeven. Aangezien er geen nieuwe belastingen tegenover staan,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: