Brede oproep stop blokkade van Gaza

Brede oproep stop blokkade van Gaza

31-05-18 08:28:00,

Gisteren is een oproep gedaan tot beëndiging van de blokkade door Israël van de Gazastrook. De oproep is ondertekend door een groot aantal organisaties en bekende personen uit wetenschap, politiek, kunst en internationaal recht. Hieronder het persbericht. Daaronder de lijst met ondertekenaars.

(Persbericht Doc P, foto democracy now here you find the English version)

Vrijdag 1 juni, solidariteits-botenparade in Amsterdam, meer info hier.

37 maatschappelijke organisaties en 90 bekende Nederlanders roepen op tot snelle beëindiging van de blokkade van Gaza.

Op uitnodiging van de Nederlandse Gaza Flotilla Coalitie roepen 37 maatschappelijke organisaties en 90 bekende Nederlandse ex-politici, internationaal rechtsdeskundigen, wetenschappers en kunstenaars de regering op het uiterste te doen om ervoor te zorgen dat de illegale Israëlische blokkade zo snel mogelijk wordt beëindigd.

Aanleiding is de komst van de Gaza Freedom Flotilla naar ons land. Afkomstig uit Scandinavië vaart de Vrijheidsvloot, een konvooi van vier schepen,  via Europa naar het Middellands Zeegebied, waarna het medio juli Gaza hoopt te bereiken. De schepen doen in Nederland Groningen, Amsterdam en Rotterdam aan. De Flotilla wil steun mobiliseren voor opheffing van de nu al elf jaar durende blokkade van Gaza. In Gaza wonen twee miljoen mensen die al elf jaar collectief worden gestraft met een verstikkende blokkade, omdat Hamas het daar voor het zeggen heeft.

Steunverklaring Gaza Flotilla 2018

In Gaza voltrekt zich een humanitaire ramp. Een ramp als gevolg van een blokkade, in strijd met het internationale recht, die de wereld al 11 jaar lang gedoogt. Door die blokkade is het gebied ter grootte van anderhalf keer Texel hermetisch van de buitenwereld afgesloten via land, zee en lucht. Israël controleert de grenzen en alles wat naar binnen en naar buiten mag, met als gevolg grote tekorten aan alle basisbehoeften: schoon water, elektriciteit, bouwmaterialen voor huisvesting, zorg en medicijnen. Volgens de Verenigde Naties is het gebied in 2020 onbewoonbaar, maar velen denken dat dat eigenlijk nu al het geval is.

Wij vinden dat er eindelijk een eind moet komen aan de blokkade. De Nederlandse regering moet daarvoor pleiten in Europees verband. Ook moet Nederland zich ervoor inspannen om te zorgen dat de Flotilla, met haar Europese schepen en Europese opvarenden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: