Hubert Smeets en Hella Rottenberg Kijken Uit Hun Raam

Hubert Smeets en Hella Rottenberg Kijken Uit Hun Raam

31-05-18 01:29:00,

ANALYSES

Nederland voelt zich zeker van zijn zaak tegen Rusland

31 mei 2018

EmailFacebook

TwitterDeel

De beslissing over het aansprakelijk stellen van Rusland voor het neerhalen van de MH17 is, zoals minister Blok zei,  ‘niet lichtvaardig’ genomen. Er is een jarenlange voorbereiding aan vooraf gegaan.

door Hella Rottenberg en Hubert Smeets

Het is ongebruikelijk  voor Nederland om eenzijdig een geschil voor te leggen aan een internationale rechter. Het recente succes met het Greenpeace-schip  Arctic Sunrise, waarbij Nederland eveneens Rusland daagde en in het gelijk werd gesteld hoewel Rusland niet meewerkte, heeft Nederland gesterkt in het idee dat de gang naar een internationaal tribunaal zin heeft. Nederland kreeg in deze zaak ook een schadevergoeding toegekend van circa 5,4 miljoen euro. Rusland is verplicht dit bedrag te betalen, maar heeft dit nog niet gedaan.

Sinds het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014 zullen ambtenaren de juridische opties om gerechtigheid te zoeken voor de nabestaanden van de omgekomen inzittenden van de MH17 in kaart hebben gebracht. De opties werden realistischer in september 2016, toen het Joint Investigation Team (JIT), de internationale strafrechtelijk onderzoeksgroep, op zijn eerste persconferentie zijn bevinding presenteerde dat de gebruikte Boek-raket vanuit Russisch grondgebied Oost-Oekraïne was binnengebracht. Dat was nog een wankele basis om Rusland juridisch verantwoordelijk te houden. Rusland kon hooguit worden verweten dat niet was voorkomen dat Russisch militair materieel over de grens was vervoerd.

Gewacht werd op voldoende bewijs dat de Russische staat verantwoordelijk was voor het overbrengen van de raket naar het rebellengebied. Met zulk bewijs kwam het JIT op 24 mei, toen het liet zien dat een eenheid van de 53-ste Russische luchtafweerbrigade uit Koersk de Boek had vervoerd.

Verder lezen: 

https://www.raamoprusland.nl/dossiers/geopolitiek/979-nederland-voelt-zich-zeker-van-zijn-zaak-tegen-rusland?utm_source=newsletter_179&utm_medium=email&utm_campaign=nieuw-bij-raamoprusland-date&auid=1063

Dit is nu een schoolvoorbeeld hoe de mainstream-media samen met Atlantisch gerichte politici op de stoel van de rechter gaan zitten: beide opiniemakers van achtereenvolgens de NRC en de Volkskrant verzekeren hun publiek dat 

Gewacht werd op voldoende bewijs dat de Russische staat verantwoordelijk was voor het overbrengen van de raket naar het rebellengebied. Met zulk bewijs kwam het JIT op 24 mei, toen het liet zien dat een eenheid van de 53-ste Russische luchtafweerbrigade uit Koersk de Boek had vervoerd.  » Lees verder

%d bloggers liken dit: