Eternit wist al ruim een halve eeuw van de gevaren van asbest

Eternit wist al ruim een halve eeuw van de gevaren van asbest

04-06-18 07:23:00,

Ook jouw gemeente krijgt steeds meer taken en dus macht. Lokale journalisten zijn steeds minder in staat om deze macht te controleren. Daarom gaat Follow the Money lokaal.

In de Nederlandse asbestfabriek Eternit in het Twentse Goor stierven in de jaren ’60 en ’70 tientallen fabrieksarbeiders op jonge leeftijd. In diezelfde periode lag het langdurig ziekteverzuim zó hoog, dat het productieproces acuut gevaar liep. Tientallen interne bedrijfsdocumenten bevestigen dat het personeel willens en wetens werd blootgesteld aan de asbest — terwijl de risico’s al lang bekend waren.

Dit stuk in 1 minuut

  • De top van Eternit, een bedrijf met fabrieken in België en Nederland, wist al in de jaren ’60 dat blootstelling aan asbest dodelijk kon zijn. De directie en de bedrijfsarts van Eternit negeerden alarmerende wetenschappelijke en medische signalen dienaangaande.
  • Toen vanaf de jaren ’60 steeds meer werknemers ziek werden en stierven, hield de bedrijfstop die informatie uit economische motieven binnenskamers.
  • Inmiddels zijn meer dan honderd werknemers, familieleden van werknemers en omwonenden van Eternit aan asbestkanker overleden.


Lees verder

Het gravel spat tegen z’n schoenen. Cohn heeft daar zojuist via een volley een punt gemaakt. Tijd voor een glaasje prik, na een inspannend potje tennis op het het sportveld aan de Diepenheimseweg in Goor. 

Het is 1939 en de grauwsluier van de naderende wereldoorlog hangt in de lucht. Herrmann Cohn (28) is Duitsland ontvlucht, waar hij als jood niet langer veilig is. Nu woont hij in Goor, waar hij graag een potje tennis speelt. Aan stadsgenoot en huisarts Gerard Lindeboom heeft hij een prima sparringpartner. 

Tijdens hun pauze vertelt Lindeboom over zijn zorgen rond de mogelijke gezondheidsrisico’s van de nieuwe Eternit-fabriek. Hij heeft zorgwekkende medische publicaties uit Amerika gelezen. Lindeboom weet dat zijn tennismaatje veel connecties heeft in Zwitserland; Cohn heeft daar gestudeerd, en er staat al sinds het begin van de eeuw een Eternit-fabriek. Lindeboom wil weten of de werknemers daar bekend zijn met longproblemen.

Fabrieksarbeiders ogen als meelbestoven bakkers

De zorgen van de Goorse huisarts blijken gegrond. Cohn vertelt hem dat in de Zwitserse fabriek tientallen arbeiders met longproblemen tobben of ziek thuis zitten. Ze hebben asbestose opgelopen. Lindeboom waarschuwt de Goorse fabrieksdirectie, maar die wuift zijn zorgen weg.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: