‘Op je kwaadste momenten denk je: ik sluit me aan’

‘Op je kwaadste momenten denk je: ik sluit me aan’

04-06-18 01:30:00,

Journalist Fréderike Geerdink bracht een jaar bij door bij de Koerdische beweging PKK. Ze schreef er een boek over: ‘Dit Vuur Dooft Nooit’. Over het leven van de Koerdische strijders, maar vooral ook over wat hen beweegt.

(Door Peter Breedveld, oorpsronkelijk verschenen op Frontaal Naakt, en met hun instemming overgenomen)

Eerst mijn complimenten voor een erg goed boek. Ik vind dat je perfect de balans hebt weten te vinden tussen participerende journalistiek en, hoe zal ik het noemen…
“Ik ben al blij dat je het woord ‘activisme’ niet gebruikt.”

Activisme inderdaad! Je bewandelt een dunne lijn tussen journalistiek en activisme.
“Het lastige is dat je wel een jaar midden in die Koerdische beweging zit, dus dan ga je daar ook helemaal in mee. Als je een jaar in een ruimtestation rond de aarde hebt gecirkeld, blijf je daarna ook met die blik naar de aarde kijken. Tussen de Koerdische strijders ga je hun manier van kijken overnemen. Als journalist blijf ik kritische vragen stellen, maar je bent wel daar. Daar ontkom je ook niet aan.”

Je schrijft zelfs dat je hebt overwogen je aan te sluiten.
“Nou ja, iemand vroeg aan me of ik me zou aansluiten. Niet dat ik dat serieus heb overwogen, maar ik heb er wel over nagedacht: zou je dat kunnen, zou je dat doen. Ik ben zelf Turkije uitgezet, heb gezien wat die staat doet, een bombardement, bijvoorbeeld, waarbij 34 mensen omkwamen, dus ik heb de staat wel heel goed leren kennen toen ik in Zuidoost-Turkije woonde. Dat brengt onvermijdelijk een boel kwaadheid met zich mee en op je kwaadste momenten denk je: “Ik sluit me aan!” maar dat is natuurlijk nooit een echt serieuze overweging.”

Je hebt wel met een Kalasjnikov leren schieten.
“Ja, ik weet niet of het me nog steeds zou lukken zo’n ding in elkaar te zetten. Ik heb het aanvankelijk steeds geweigerd, vanwege mijn journalistieke integriteit, maar ik heb me laten overtuigen om te leren schieten voor het geval ik mezelf moest verdedigen tegen ISIS-strijders. Toen wilden ze meteen foto’s van me maken, maar dat heb ik verhinderd. Je moet er niet aan denken dat er foto’s van mij met een Kalasjnikov circuleren.

 » Lees verder