ABP blijft beleggen in illegale Israëlische kolonisering – The Rights Forum

ABP blijft beleggen in illegale Israëlische kolonisering – The Rights Forum

05-06-18 08:34:00,

Nieuws

Onderzoek

Sampension OESO-richtlijnen Bank Discount Bank of Jerusalem First International Bank of Israel Guiding Principles Igud Bank Mizrahi Tefahot Israëlische banken Bank Hapoalim Bank Leumi UN Guiding Principles Onderzoek PFZW ABP Human Rights Watch Kolonisering Westoever

Tijd voor een rechtvaardig Israël-Palestina beleid

Help ons dat te realiseren

Steun ons

Onderzoek / ABP blijft beleggen in illegale Israëlische kolonisering

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds handhaaft zijn beleggingen in Israëlische banken, ook al spelen die een sleutelrol in de illegale Israëlische kolonisering van bezet Palestijns gebied. Het fonds bedient zich van onzuivere argumenten en schendt de eigen regels.

Een Israëlische bankvestiging in de Israëlische kolonie Modi’in Ilit. Israëlische banken spelen een hoofdrol in de illegale kolonisering van bezet Palestijns gebied. Desondanks belegt het ABP in die banken.Human Rights Watch  

Stel je voor: je bent werkzaam bij de overheid of in het onderwijs en bouwt verplicht pensioen op bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). Dat fonds beheert namens zijn deelnemers honderden miljarden euro’s, die onder meer worden belegd in bedrijven, waaronder in Israëlische banken.

Onverantwoorde belegging

Vanaf 2010 kreeg die laatste belegging een bijsmaak, toen onderzoeken van onder meer de Israëlische organisatie Who Profits aan het licht brachten dat Israëlische banken innig zijn verstrengeld met de illegale Israëlische kolonisering van bezet Palestijns gebied. En middels hun activiteiten bijdragen aan schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten.

Om die reden beëindigden meerdere pensioenfondsen nadien hun beleggingen in Israëlische banken. Het ABP werd opgeroepen hetzelfde te doen, maar liet dat na: volgens het fonds viel de betreffende banken niets te verwijten.

Human Rights Watch

Afgelopen week publiceerde Human Rights Watch (HRW) het rapport Bankrolling Abuse: Israeli Banks in West Bank Settlements.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: