Bas Heijne’s ‘Hollands Perspectief’ 4

Bas Heijne’s ‘Hollands Perspectief’ 4

11-06-18 09:39:00,

In de NRC van 25 mei 2018 liet opiniemaker Bas Heijne onder de kop ‘Een Hollandse 

column’ zijn publiek weten: 

Had ik nog zin in Rutte IV en V? 
Als ik de bakens eens zou verzetten? 
Een paar maanden geleden heb ik de knoop doorgehakt. Ik ga stoppen met mijn column.
Ik zal het ongetwijfeld missen, het wekelijkse ritme, ik ben ermee vergroeid geraakt. En ook de directe nabijheid van de lezers, de interessante, sympathieke en kritische reacties. Zelfs voor de haters, en zeker voor de obsessieve haters, heb ik altijd een stille fascinatie gekoesterd.
Maar het essay lonkt, het grote opiniestuk, en ook vaker een interview, en ook projecten van langere adem — ik heb er zin in. Door de wekelijkse druk was daar de afgelopen jaren te weinig tijd voor.
Nu ben ik een weekje weg. Daarna volgt de finale.
Dan is het mooi geweest. 
Bas Heijne neemt eind juni afscheid als columnist, maar blijft vast verbonden aan NRC en zal regelmatig essays, recensies en interviews schrijven. Vanaf september schrijft Tommy Wieringa wekelijks een column op deze plek.
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/25/een-hollandse-column-a1604349 

Een jaar eerder, mei 2017, had Heijne in een interview laten weten in 2016 ‘een tijdje geen columns’ te hebben‘geschreven,’ aangezien hij zich was gaan afvragen wat er over’ bleef van al die ‘columns.  Alles verdwijnt in het zwarte gat.’ Desondanks ontving hij de PC Hooftprijs voor het weinige dat was overgebleven van zijn ‘columns,’ hetgeen veel zegt over het verstikkend lage niveau van zijn bewonderaars, en ‘het zwarte gat’ waar omheen de huidige Hollandse comnsumptie-cultuur cirkelt. Het was een illustrerend voorbeeld van wat Hannah Arendt ‘de banaliteit van het kwaad,‘ noemde, of zoals Heijne het zelf formuleerde Een mens kan zo gemakkelijk ontsporen.’ En hoewel hij volhoudt dat die ‘banaliteit’ hem ‘enorm fascineert,’ beseft Bas geenszins dat bijvoorbeeld het voeren van een hetze tegen ‘de Russen’ en tegen het ‘populistische’

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: