Deportatie bewoners Khan al-Ahmar is een oorlogsmisdaad, stellen prominente Nederlanders – The Rights Forum

12-06-18 08:57:00,

Nieuws

Open brief

Anata Abu Dis Ma’ale Adumim Peace Now Naqab Negev Khan al-Ahmar Bedoeïenen E1 B’Tselem

Tijd voor een rechtvaardig Israël-Palestina beleid

Help ons dat te realiseren

Steun ons

Open brief / Deportatie bewoners Khan al-Ahmar is een oorlogsmisdaad, stellen prominente Nederlanders

Arnon Grunberg, Dries van Agt, Liesbeth Zegveld en nog een tiental Nederlanders behoren tot driehonderd internationale prominenten die zich vandaag in de krant Haaretz uitspreken tegen de dreigende ontruiming van Khan al-Ahmar en andere Palestijnse dorpen op de Westoever. Ontruiming is een oorlogsmisdaad, is hun boodschap.

De kop van de open brief die vandaag in Haaretz verscheen.  

De open brief van de driehonderd vooraanstaande politici, kunstenaars en wetenschappers is vandaag als advertentie geplaatst in de Israëlische krant Haaretz. Tot de Nederlandse ondertekenaars behoort naast Dries van Agt, oprichter en erevoorzitter van The Rights Forum, ook Jaap Doek, de huidige voorzitter van The Rights Forum. Andere Nederlanders die de brief ondertekenden zijn onder andere Arnon Grunberg, Liesbeth Zegveld, Judith Sargentini, Mieke Bal, Paul de Waart, John Dugard en Cees Flinterman.

De actie is een initiatief van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem, die zich al veel langer verzet tegen het Israëlische voornemen een groot aantal Palestijnse dorpen op de bezette Westelijke Jordaanoever te ontruimen en slopen. In september 2017 liet B’Tselem de verantwoordelijke Israëlische ministers al per brief weten dat zij zich daarmee schuldig maken aan een oorlogsmisdaad, waarvoor zij persoonlijk aansprakelijk zijn. Die boodschap wordt vandaag in een korte en stevige tekst herhaald.

Khan al-Ahmar

Het protest spitst zich toe op de dreigende ontruiming van het dorp Khan al-Ahmar, dat wordt bewoond door ruim 170 bedoeïenen van de Jahalin-gemeenschap. Het dorp ligt op korte afstand van Oost-Jeruzalem in het gebied dat bekend staat als East One (E1).

Afgelopen maand beschreven wij in een uitvoerig artikel het doel van de voorgenomen ontruiming en sloop van het dorp: de door Israël gewenste uitbreiding van de nabijgelegen illegale kolonies (‘nederzettingen’),

 » Lees verder