Paspoort paradijzen | Uitpers

13-06-18 06:09:00,

Ook na haar dood wordt ze nog verguisd voor haar strijd tegen zwendelaars. (Wikimedia commons)

 

Open grenzen? Geen probleem voor wie er veel geld voor over heeft. In het Grand Hotel Kempinski in Genève had begin deze maand de jaarlijkse “beurs” van handel in paspoorten plaats. Geen  beurs van valse of gestolen paspoorten waar de grote georganiseerde misdaad koopt en verkoopt,  maar waar de verkopers van een compleet legale paspoortenhandel de koppen bij elkaar steken. Wat er precies op de agenda stond, weten we niet, de verkopers van  “gouden paspoorten” hielden de pers kordaat buiten. “Men moet de mensen die investeren niet aan de schandpaal nagelen”, aldus de organisatoren. Wie rijk is, investeert dus in een nationaliteit, wie geen fortuin heeft komt niet in aanmerking of moet vele jaren geduld oefenen.

Forum

“Forum van staatsburgerschap door investeringen” , aldus de ernstige benaming waaronder die discrete bijeenkomst plaats had. In dat Forum zitten slechts enkele staten, waaronder twee van de Europese Unie (EU) die de super-rijken van deze wereld de kans bieden om staatsburger van hun land te worden. Zo worden ze dus eigenaar van een paspoort waarmee ze bij voorbeeld als burger van Saint Kitts-and-Nevis de wereld kunnen rondreizen. Wat velen dan ook doen.

Op Auraycapital.com is de korte lijst te vinden van landen die hun staatsburgerschap te koop bieden. Dat start vanaf 150.000 dollar voor het Caribische Saint Kitts-and-Nevis, onder meer geliefd bij Iraniërs die zo weinig mogelijk willen gehinderd worden door sancties. En populair bij Russische oligarchen. Er zijn nu vijf Caribische staten die hun staatsburgerschap te koop aanbieden. Voor Dominica (niet te verwarren met Dominicaanse Republiek), 75.000 inwoners, vertegenwoordigt de verkoop van  paspoorten 25 % van het nationaal product.

Specialisten

Verkopers en klanten doen een beroep op gespecialiseerde bemiddelaars. Begin vorig jaar bracht de Zwitserse krant Le Temps een portret van een Zwitserse advocaat gespecialiseerd in handel in paspoorten. Deze Christian Kälin uit Zurich adviseert de verkopende staten met zijn programma ‘cash for passport’ en hij geeft ook raad aan de klanten, dat alles tegen een commissie van 4 % op een markt die hij zelf jaarlijks op 2 miljard dollar schat.

Waarom die eilandstaten zo in trek zijn? Voor hun klimaat een beetje, maar vooral omdat er tussen 2009 en 2015 een reeks akkoorden zijn gesloten met de EU waardoor de burgers van die staten vrij kunnen rondreizen in de Schengenzone.

 » Lees verder